Do góry

Newsy

Menu z pędami bambusa

Bambus to najszybciej rosnąca trawa na świecie. Potrafi osiągnąć do 20 metrów wysokości i znany jest z szerokiego zastosowania w ogrodnictwie, budownictwie, dekoracji wnętrz, a nawet w kuchni.

Fot. materiały prasowe

Młode pędy bambusa są niezwykle cennym źródłem substancji korzystnych dla naszego organizmu. Warto więc bliżej przyjrzeć się tej roślinie i wprowadzić ją do naszego menu.100 gramów pędów bambusa to jedynie 20 kalorii, znikomy procent węglowodanów i ani grama tłuszczu. Roślina ta jest bogata w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, pomaga obniżyć cholesterol oraz zwiększa uczucie sytości. Dodatek pędów bambusa będzie więc doskonałym rozwiązaniem dla osób będących na diecie. Oto kilka przepisów przygotowanych przez ekspertów marki Sandra na to, jak wykorzystać ten egzotyczny składnik w codziennym menu.

Śniadanie: jajecznica z pędami bambusa

Jednym z najpopularniejszych dań śniadaniowych (zaraz za kanapkami) jest jajecznica. Jej smak oraz wartości odżywcze możemy łatwo zmienić dodając do niej właśnie pędy bambusa. Dzięki temu okaże się nie tylko pożywnym, ale również jeszcze bardziej wartościowym posiłkiem.

Składniki:

  • 2 łyżki pędów bambusa marki Sandra
  • Łyżka masła
  • 3 jajka
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pędy bambusa. Jajka roztrzepujemy w osobnym naczyniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy razem z bambusem.

Obiad: zupa ramen

Ramen to niezwykle popularna japońska zupa, która swój początek miała w... Chinach. Dzięki licznym dodatkom jest niezwykle pożywna i sycąca. Jej atutem jest również możliwość wymiany i dobierania składników wedle własnego uznania i upodobań kulinarnych. Poniżej przepis na delikatny i lekki ramen drobiowy.

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2,5 l wody
  • 2 jajka ugotowane na półmiękko
  • 3 łyżki pędów bambusa marki Sandra
  • Cebula dymka
  • 2 łyżki kiełków fasoli marki Sandra
  • 3 łyżki kukurydzy marki Sandra
  • Ok. 200 g makaronu ramen
  • 4 pieczarki
  • Sos sojowy
  • Łyżka oliwy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Bulion przygotowujemy jak na tradycyjny rosół. Gotujemy włoszczyznę z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem. Po ok. 2-3 godzinach wyciągamy mięso z rosołu i kroimy na paseczki. Podsmażamy na oliwie razem z pokrojonymi pieczarkami, bambusem, kiełkami fasoli, kukurydzą i cebulą. W osobnym garnku gotujemy makaron (nie solimy wody). W misce układamy makaron, podsmażoną mieszankę z mięsem, jajko i zalewamy przecedzonym przez sito bulionem. Całość polewamy łyżką sosu sojowego.

Kolacja: Sałatka z bambusem

Lekka i pożywna sałatka idealna na szybki, wieczorny posiłek.

Składniki:

  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 zielona papryka
  • 3 łyżki kukurydzy marki Sandra
  • 2 łyżki pędów bambusa marki Sandra
  • Łyżka majonezu
  • 4 plasterki kurczaka wędzonego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Źródło: materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń