Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym musi się charakteryzować łatwy sernik? Z pewnością prostotą wykonania, krótką listą klasycznych składników, a tym samym wspaniałym smakiem i lekką konsystencją. Sprawdź ten przepis i przekonaj się samodzielnie.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3707
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 157
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3707
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 157
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160°C, następnie natłuść tortownicę (ok. 23 cm) i wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz na okruszki i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Powstałą mieszankę wyłóż dno foremki oraz boki, wyrównaj i ugnieć łyżką. Wstaw tortownicę do lodówki na 30 minut.
Zanim przystąpisz do wykonania sernika, wyjmij wszystkie produkty do jego wykonania z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Następnie utrzyj twaróg z cukrem, ekstraktem waniliowym i skórką cytrynową. Utrzyj tylko do połączenia składników.
Następnie dodaj mąkę, wymieszaj, po czym dodawaj po jednym jajku. Ubij, dolej śmietanę i wymieszaj do połączenia. Nie miksuj masy serowej dłużej niż wymaga to połączenie składników, ponieważ mocno napowietrzony sernik będzie pękał w trakcie pieczenia.
Delikatnie przelej masę serową na herbatnikowy spód i wyrównaj. Wstaw blaszkę do pieca i piecz 1 godz. 25 minut lub 1,5 godziny, aż ciasto będzie ścięte na środku. Gotowy sernik zostaw do wystudzenia w piekarniku, po 20 minutach uchyl drzwiczki i trzymaj tam ciasto ok. 2 godziny.
Wystudzony sernik wyjmij z formy, przełóż na paterę i włóż do lodówki do schłodzenia. Sernik możesz podać samodzielnie lub udekorować owocami.