Do góry

Newsy

Na niepogodę - ciasto z malinami

Nawet jeśli pogoda nas nie rozpieszcza, a za oknem częściej pada niż świeci słońce, istnieje deser, który niezawodnie każdemu poprawi humor - pyszne ciasto z malinami.

Fot. 123RF/Picsel

Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen Ample. Różnią się one między sobą kolorem, wielkością owoców i smakiem. Maliny oczywiście znajdziemy także w ogrodach i lasach - te dziko rosnące mają w sobie najwięcej cennych wartości odżywczych.

W jaki sposób maliny wpływają na nasze zdrowie?

Niepozorne maliny to przede wszystkim bogactwo witamin z grupy B, które znakomicie wpływają na serce i funkcjonowanie układu nerwowego (witamina B1). Są one znakomitym źródłem kwasu foliowego (witamina B9), tak potrzebnego przyszłym mamom. Warto jednak pamiętać, aby kobiety w zaawansowanej ciąży nie przyjmowały malin w zbyt dużych ilościach, bowiem obecna w tych owocach witamina B6 wywołuje nieznaczne rozkurcze mięśni gładkich, w tym także mięśni macicy, które mogą spowodować wcześniejszy poród.

Maliny, do swojego jadłospisu obowiązkowo powinny wprowadzić osoby odchudzające się. Owoce te są niskokaloryczne - w 100 gramach znajduje się tylko 4,7 kcal, ale aż 6,7 gramów błonnika! Dzięki dużej jego zawartości, maliny po spożyciu pęcznieją w żołądku dając uczucie sytości. Ponadto wstępujące w tych owocach pektyny wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Oprócz walki ze zbędnymi kilogramami, maliny znakomicie wpływają na wygląd naszej skóry, wszystko za sprawą polifenoli i antyoksydantów, które znacznie spowalniają starzenie się komórek.

Owoce malin są również znakomitym źródłem substancji mineralnych. Żelazo i miedź w nich zawarte pomagają w zwalczaniu anemii. Potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny powinny spożywać osoby, które borykają się z problemami nerek lub woreczka żółciowego. Zawarty w tych owocach kwas elagowy ma silne właściwości przeciwnowotworowe.

Reklama

Sprawdzone przepisy na ciasta z malinami

Skoro wiemy, że maliny tak dobrze pływają na nasz organizm, warto jak najczęściej włączać je do naszego jadłospisu. Można przygotować z nich doskonałe sałatki, sosy, dżemy i soki, jednak najlepszym sposobem na ich spożytkowanie będzie zrobienie z ich doskonałego ciasta. Jakiego? W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone. Jeśli potrzebujecie inspiracji, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

 

1. Malinowa rozkosz

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Malinowa chmurka

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Szybkie mini torciki malinowe

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Malinowe z bitą śmietaną

Fot. Tolerancja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Tort czekoladowo-malinowy

tort czekoladowo-malinowy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Tarta z białą czekoladą i malinami

Tarta z białą czekoladą i malinami

Fot. Kocurekwkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Torcik malinowo-czekoladowy

http://static.smaker.pl/photos//7/b/e/7be35dff501b981e0e334e774ad8e181_197232_55af74315f200_wm.jpg

Fot. Iwonasz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pyszny sernik z malinami na kruszonce

Pyszny sernik z malinami na kruszonce

Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń