Sezon na dynię

Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu.

Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez nią przeświecać, podkreślając jej piękny kolor. Wytwarza się je
z owoców, ziół i takich surowców, jak pędy sosny czy orzechy, oraz z alkoholu. Nalewki na bazie owoców mają więcej walorów smakowych, nalewki ziołowe pomagają na dolegliwości i choroby
układu pokarmowego, oddechowego, krwionośnego, na bóle mięśni i stawów.

Twórcą pierwszej nalewki był Hipokrates, ojciec sztuki lekarskiej. Od jego imienia aromatyczny napój
z wina i miodu, z dodatkiem przypraw, głównie cynamonu, był nazywany hipokrasem. Przełomem
w wytwarzaniu nalewek stało się wydestylowanie w VII wieku n.e. przez arabskich alchemików spirytusu. Uzyskany alkohol doprawiali rozmaitymi ziołami, miodem oraz przyprawami.
W średniowieczu alkoholowe napoje dla zdrowia sporządzali głównie medycy i mnisi. Szybko zorientowano się, że alkohol wzmacnia lecznicze właściwości ziół i innych roślin.

 

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann. Już wkrótce do wygrania w naszym konkursie.

 

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3

Przepis dnia

Ciasta tort ambasador

osobiście bardzo lubię ten tort; istnieje wiele jego wersji , kiedyś robiłam...

Odsłon: 27014

60 min
69
Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

Odsłon: 1028

60 min
4
15 min
2
60 min
4
>60 min
20