11 kulinarnych pytań do... Basi Ritz!

Basia Ritz, zdobywczyni tytułu Master Chefa, jest coraz bliżej otworzenia własnej restauracji w Gdańsku. Trzymamy za nią kciuki! Podpytaliśmy ją też o kulinarne upodobania. Oto co nam zdradziła!

fot. Piotr Bolko

1. Moja ulubiona potrawa to...
Nie wiem, czy mogę to nazwać potrawą, ale to kromka świeżego chleba z masłem, dobrym żółtym serem i pachnącym pomidorem, posypanym kryształkami soli morskiej.

2. Najlepsza przekąska to...
Gorąca, chrupiąca ciabatta z oliwą.

3. 3 rzeczy, bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu...
Obejść się mogę :), ale wolę gotować, gdy mam mój nóż, sól morską i oliwę z pierwszego tłoczenia.

4. Moja pierwsza książka kucharska to...
Zeszyt z zapiskami mojej mamy.

5. Moje największe kulinarne odkrycie to...
Zrobione parę lat temu: zioła w deserach i ciastach. Uwielbiam!

6. Nigdy nie zjem...
Nigdy nie mów „nigdy"...

7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa...
Wszelkiego rodzaju zupy. Ale chyba najlepsza była mleczna z kluseczkami!

8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni...
Sól. Zbieram sól z całego świata!

9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie...
„Ritz" w Gdańsku. To moja własna, którą mam zamiar otworzyć! :)

10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę...
Uwielbiam szampana, lubię wino, ale jeżeli rzeczywiście coś „mocniejszego", to poproszę dobrze zmrożoną wódkę.

11. Najlepsza piosenka do gotowania to...
Jest ich wiele, zależy od nastroju i rodzaju dań, które przygotowuję.

Zobacz więcej: Wywiad z Basią Ritz. Kliknij!

wywiad z basią ritz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2