fot. Piotr Bolko
1. Moja ulubiona potrawa to...
Nie wiem, czy mogę to nazwać potrawą, ale to kromka świeżego chleba z masłem, dobrym żółtym serem i pachnącym pomidorem, posypanym kryształkami soli morskiej.
2. Najlepsza przekąska to...
Gorąca, chrupiąca ciabatta z oliwą.
3. 3 rzeczy, bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu...
Obejść się mogę :), ale wolę gotować, gdy mam mój nóż, sól morską i oliwę z pierwszego tłoczenia.
4. Moja pierwsza książka kucharska to...
Zeszyt z zapiskami mojej mamy.
5. Moje największe kulinarne odkrycie to...
Zrobione parę lat temu: zioła w deserach i ciastach. Uwielbiam!
6. Nigdy nie zjem...
Nigdy nie mów „nigdy"...
7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa...
Wszelkiego rodzaju zupy. Ale chyba najlepsza była mleczna z kluseczkami!
8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni...
Sól. Zbieram sól z całego świata!
9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie...
„Ritz" w Gdańsku. To moja własna, którą mam zamiar otworzyć! :)
10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę...
Uwielbiam szampana, lubię wino, ale jeżeli rzeczywiście coś „mocniejszego", to poproszę dobrze zmrożoną wódkę.
11. Najlepsza piosenka do gotowania to...
Jest ich wiele, zależy od nastroju i rodzaju dań, które przygotowuję.
Zobacz więcej: Wywiad z Basią Ritz. Kliknij!