Co to jest curry?

Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e.

Fot. 123RF/Picsel

Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii.

Indyjskie curry to potrawa w gęstym sosie lub po prostu gulasz. Może to być zarówno danie mięsne, jak i wegetariańskie. Gdy w indyjskiej restauracji zamówimy curry, a dobre restauracje potrafią mieć ich w menu aż 30 różnych rodzajów, to na stół wjedzie potrawa okryta gęstym, aromatycznie doprawionym sosem.

Curry wcale nie znaczy ostre.Ciekawostką jest stosunkowo świeże wykorzystanie papryczek chili w kuchni indyjskiej, przywiezione na ten kontynent przez Krzysztofa Kolumba. Curry może być więc i piekielnie ostre, i bardzo łagodne. Podstawą dla curry, jako mieszanki przypraw, są: kurkuma, kolendra i kumin. W zależności od regionu, mocy mieszanki i jej zastosowania, dodaje się kolejne składniki, takie jak anyż, imbir, czosnek, cynamon, gałka muszkatołowa czy pieprz.

 

W Indiach spotkamy curry w formie żółtego lub czerwonego proszku, na Sri Lance zaś przyprawę się pali i praży, co nadaje jej ostrzejszego smaku i ciemnobrązowej barwy. W Tajlandii z kolei możemy skosztować curry w kolorze zielonym - proszek łączy się z tłuszczami, także z ghee, i w ten sposób uzyskuje pastę.

Curry jako przyprawa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni indyjskiej oraz kuchni Karaibów, Australii czy Japonii. Jako przyprawa i jako potrawa cieszy się ogromną popularnością - ze względu na kolonialną przeszłość - na Wyspach Brytyjskich. W Niemczech natomiast możemy skosztować curry wurst, czyli kiełbaski obsypanej imponująca ilością curry.

 

Curry doprawia się mięso, warzywa, ale także i owoce. Mieszanka curry nie tylko działa na nasze zmysły, ale ma także zbawienny wpływ na zdrowie. Właściwości curry zwalczają zapalenia stawów. Dodatkowo doprawianie dań curry może zapobiegać rozwojowi raka i choroby Alzheimera, co nie jest żadnym zaskoczeniem dla ludzi praktykujących starożytną medycynę wedyjską. Świat zachodni od niedawna bada wpływ curry, a zwłaszcza jej podstawowego składnika, czyli kurkumy, na wielkie choroby cywilizacyjne.

Pora przygotować własną mieszankę curry.

 

Składniki na podstawową wersję :

 

- 4 łyżki stołowe kurkumy

- 3 łyżki stołowe nasion kardamonu

- 3 łyżki stołowe nasion kuminu

- 3 łyżki stołowe nasion kolendry

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- 1/2 pół łyżki stołowej pieprzu kajeńskiego


Na suchej patelni delikatnie podprażamy osobno kardamon, kumin i kolendrę, tak by puściły swój aromat. Następnie uprażone nasiona ucieramy na pył w moździerzu, lub mielimy ręcznym młynkiem do kawy. Zmieloną mieszankę łączymy z kurkumą, cynamonem, pieprzem kajeńskim i... gotowe. Tak przygotowane curry bije na głowę sklepowe mieszanki.

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 86

15 min
4
60 min
5
15 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25