Do góry

Newsy

Czy podrabiany cukier istnieje?

Cukier jest wszechobecny w naszym życiu. Zarówno osoby gotujące, jak i producenci żywności dość hojnie dodają go do żywności. Czy wiedzieliście jednak, że nawet tak niepozorny składnik można podrobić?

Fot. 123RF/Picsel

W ostatnich latach wiele słyszeliśmy o podrabianym maśle, śmietanie i jogurtach. Producenci żywności prześcigają się w pomysłach, dzięki którym wytworzenie niektórych składników będzie dla nich tańsze i bardziej opłacalne. A wszystko to bez wiedzy nas, czyli konsumentów.

W ostatnim czasie na niechlubną listę podrabianych produktów trafił także cukier. Jak się okazuje, nawet w przypadku tak niepozornego produktu niektórym udało się znaleźć sposób na oszukanie konsumentów. Niedawno polska policja zatrzymała członków grupy przestępczej, który przynajmniej od 2015 roku fałszowali cukier. Jako droższy, wytwarzany z buraków cukrowych słodzik, sprzedawali oni jego tańszy, przemysłowy odpowiednik, który najczęściej bywa wykorzystywany do produkcji spirytusu, farmaceutyków lub kosmetyków.

Cukier spożywczy

W przypadku cukru spożywczego wyróżniamy jego dwa rodzaje - buraczany i trzcinowy. Różnią się one ze względu na pochodzenie i sposób produkcji, jednak w obu przypadkach otrzymujemy zbliżony produkt.

Cukier buraczany to najpopularniejszy kuchenny słodzik. Występuje w postaci białych kryształków, które dodane do potraw wzbogacają je o słodki smak. Bez trudu znajdziemy go nie tylko w każdym sklepie, ale także niemal w każdym domu.

Cukier trzcinowy, potocznie nazywany „brązowym", wytwarzany jest z trzciny cukrowej i różni się od buraczanego tym, że jest nierafinowany, czyli nieoczyszczany, czego efektem jest jego złoty lub brązowy kolor oraz charakterystyczny posmak.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Cukier przemysłowy a spożywczy

Jak więc odróżnić cukier przemysłowy od spożywczego? W zaciszu domowej kuchni jest to raczej niewykonalne. Różnice można bowiem wykryć wyłącznie po analizie chemicznej składu obydwu produktów. Cukier przemysłowy ma mniejszą polaryzację, większą wilgotność i większą ilość cukru inwertowanego.

Składa się z glukozy, fruktozy i wody. Powstaje w wyniku rozkładu sacharozy - cukru złożonego, który jest głównym składnikiem cukru spożywczego. Zachodzi wtedy proces inwersji. Zmieniają się właściwości cukru pod względem chemicznym. Powstaje cukier prosty, który należy ograniczać w diecie. Nasz organizm przyswaja go w całości, co powoduje nagły skok i szybki spadek glukozy we krwi. Takie wahania obciążają trzustkę. Węglowodany złożone natomiast, przyswajają się stopniowo, są więc świetnym źródłem energii. Można je znaleźć przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych - żytnim pieczywie czy płatkach owsianych.

Czy cukier szkodzi?

Cukier spożywczy to sacharoza, a więc węglowodany złożone, które są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Dlaczego więc tak często słyszymy, że cukier szkodzi? Główny problem to spożywanie tych węglowodanów jako „dodatek" do posiłku. Cukry obecne w owocach czy zbożach są naturalnie przyswajalne. Natomiast cukier w postaci białych kryształków, jest składnikiem dodawanym sztucznie. Spożywany w nadmiernych ilościach, zaburza nasz metabolizm, może przyczynić się do otyłości czy próchnicy.

Jak pozbyć się cukru z diety?

Każdy kto próbował wyeliminować cukier ze swojego jadłospisu, wie jakie to trudne. Ciężko sobie bowiem wyobrazić, jak wyglądałoby nasze życie bez chociażby odrobiny słodyczy. Zły humor lub stres nie przechodziłby wtedy tak szybko. Jednak mamy na to radę! Dobrą opcją będzie dodawanie do posiłków naturalnie słodkich produktów, np. miodu. Nasz posiłek będzie nieco słodszy, a organizm bardziej zadowolony. Do owsianki możemy dodać na przykład banana lub rodzynki, które ją w naturalny sposób osłodzą.

Gdy już pozbędziemy się cukru z naszej kuchni, nie będziemy się wtedy przejmować czy kupione w sklepie kilogramowe opakowanie białych kryształków to na pewno cukier spożywczy, czy może sfałszowany cukier przemysłowy.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Karolina Ciejka

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

acdc 14 lipca Jeszcze prościej mówiąc, dla tempa wchłaniania jest najmniej istotne, czy jest to cukier prosty, dwucukier czy poli-cukier, a najbardziej istotne jest to, ile czasu zajmie enzymom dobranie się do mono-di-poli-cukru. Kiedy się już dobiorą, to redukcja do cukru prostego i wchłanianie jest szybkie

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

acdc 14 lipca To są dosłownie brednie.
Sacharoza jest technicznie cukrem złożonym, disacharydem, składającym się z glukozy i fruktozy 50/50, ale to nie oznacza, że wchłania się wolniej od samej glukozy np. Różnice, jeśli są, są minimalne i nieistotne.
Sacharoza jest bardzo szybko wchłaniającym się cukrem i pod tym względem zachowuje się tak jak cukier prosty. Złożonym i wolniej wchłaniającym się węglowodanem jest za to skrobia, czyli wielołańcuchowy cukier, a tempo wchłaniania zależy od stopnia destrukcji struktury warzywa podczas procesu obróbki

2. Polecany miód ma spore ilości cukru inwertowanego. Bo to nie ten cukier decyduje o właściwościach miodu ( obojętnie inwertowany czy nie, wchłania się szybko) a ponad 190 innych składników, które zawiera miód oprócz cukru. Których synergii działania nie rozumiemy do końca nawet dzisiaj.
Dlatego tak ważne jest aby jeść ( z umiarem) prawdziwy miód a nie podróby.

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ekonto 14 lipca Ej, twoja "Chodowla"!!!!
Ty nie ucz nikogo, najpierw weź do ręki słownik ortograficzny.

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sw_lipka123 14 lipca Zróbcie szkolne doswiadczenie a zobaczycie co teraz nam wciskają. Chodowla kryształków cukru podobnie jak z soli. Roztwór nasycony cukru do słoika kilka nitek wełnianych i po kilku dniach kiedyś (lata 80-90) zaczynały się formować piękne kryształy. Ostatnio zrobiłem takie doswiadczenie do szkoły dla córki... i co 6 tyg i nic..roztwór jak kisiel a kryształów brak - czy to jeszcze był/jest cukier???? oficjalnie cukier znanej firmy(polskiej?) sprzedawany w popularnym dyskoncie.

96 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń