Dobroczynne właściwości miodu

Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające.

Fot. 123RF/PICSEL

Miód jest jednym z najcenniejszych darów, jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu.

Powstawanie miodu

Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głównie z fruktozy i glukozy, natomiast spadź jest słodką cieczą występującą głównie latem na igłach i gałęziach drzew, w postaci kropel.

Pszczoły, wyspecjalizowane w przerabianiu nektaru albo spadzi na miód, dodają do dostarczonych im półproduktów enzymów oraz różnych substancji biologicznie czynnych, następnie nadtrawiają cukry i odparowują wodę. Produkt składany jest w komórkach plastra woskowego, gdzie w dalszym ciągu zachodzą skomplikowane procesy rozkładu cukrów złożonych oraz odparowywanie wody.

Jedną z największych zalet miodu jest to, że jest całkowicie wolny od zanieczyszczeń chemicznych, wynika to z faktu, że pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby, zbierając zanieczyszczony nektar albo spadź.

Krystalizacja miodu

Naturalnym stanem rzeczy jest, że miód z płynnej konsystencji, tak zwanej patoki, krystalizuje się i powstaje ciało stałe, czyli krupiec. Proces ten nie zmienia składu chemicznego, właściwości odżywczych ani leczniczych, ale dowodzi dobrej jakości miodu. Proces krystalizacji powoduje, że miód staje się jaśniejszy.

Czas w którym występuje krystalizacja miodu, zależy od rodzaju miodu - miód rzepakowy może się krystalizować po 3 dniach, natomiast miód akacjowy dopiero po kilku miesiącach.

Aby miód z powrotem miał płynną konsystencję należy go podgrzać do temperatury nie większej niż 40 stopni. W wyżej temperaturze straci swoje właściwości.

Miód lekiem na wszystko?

Miód jest niezastąpionym lekarstwem na wiele przykrych dolegliwości. Pomaga w chorobach skóry, mięśni oraz stawów, leczy choroby układu moczowego, łagodzi nerwy, pomaga w depresji i wskazany jest dla ludzi cierpiących na bezsenność. Można go stosować przy ostrych zapaleniach spojówek, jest idealny dla osób zmagających się z trądzikiem, a dodatkowo może służyć jako afrodyzjak.

Hipokrates oraz Pitagoras uparcie twierdzili, że sędziwy wiek zawdzięczali regularnemu spożywaniu miodu.

Holenderscy uczeni przeprowadzili analizę, z której jasno wynika, że białko zawarte w miodzie jest tak silne, że może być stosowane do walki z opornymi na antybiotyki bakteriami. Przypuszcza się również, że w przyszłości może służyć do opracowania nowych leków, oraz będzie można go używać do leczenia oparzeń i infekcji skóry.

Jak najlepiej zaserwować miód?

Naukowcy zgodnie twierdzą, że spożywanie jednej łyżki miodu dziennie wpłynie pozytywnie na odporność oraz samopoczucie.

Miód najlepiej smakuje z mlekiem albo herbatą. W takiej wersji idealnie się sprawdza na chłodne wieczory, ale i na poranki, kiedy potrzebny jest nam zastrzyk energii.

Miodu nie powinno się wlewać do wrzątku, ale do lekko ochłodzonego napoju, tylko wtedy możemy się cieszyć jego dobroczynnymi właściwościami. Tak więc, jeśli masz ochotę na herbatę z miodem, pamiętaj, aby dodać go dopiero wtedy, gdy napój nieco przestygnie. W przeciwnym razie miód utraci sporo swoich właściwości prozdrowotnych.

Miodowe źródło piękna

Miód jest wspaniałym produktem, który daje nam tyle dobrodziejstw. Regularne spożywanie miodu wspomaga odporność, pomaga zapobiegać wielu chorobom, jest wspaniałym przysmakiem, a do tego pozwala nam zachowywać młodość i urodę.

Kleopatra słynęła z kąpieli w oślim mleku i miodzie, żona cesarza Nero używała miodu w postaci maseczki do podtrzymania młodości i zdrowego wyglądu twarzy. Japonki chętnie używają miodu do swojej jasnej karnacji, a nawet Kreolki z Ameryki Środkowej używają miodu jako balsam do ciała.

Miód świetnie się spisuje jako maseczka do twarzy, wygładza oraz naturalnie nawilża skórę, a do tego pomaga pozbyć się blizn po trądziku. Samodzielnie w domu można przygotować maskę do suchych i zniszczonych włosów. Możesz poczuć się jak królowa poprzez przygotowanie wspaniałej kąpieli - do wody najlepiej o temperaturze 37 stopni dodaj 100 gram miodu. Taka kąpiel doda ci energii, oraz spowoduje, że twoja skóra będzie piękna i nawilżona.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34228

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 612

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 163

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7