Sezon na dynię

Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej.

Fot. 123RF/Picsel

Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!

 

Składniki:

-1 kg dyni
-1 cebula
-1 laska wanilii
-1 litr bulionu warzywnego
-oliwa z oliwek
-cytryna
-cukier, sól


Sposób przygotowania:


Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię skrapiamy cytryną i sięgamy po cebulę. Obieramy ją i kroimy w piórka. Następnie szklimy w garnku na oliwie z oliwek, doprawiając solą i szczyptą cukru. Po kilku chwilach dodajemy pokrojoną dynię i mieszając, przesmażamy około 10 minut.

Krok 2. Następny ruch, to zalanie dyni bulionem, najlepiej warzywnym. Dynię przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i pozwalamy jej się w pełni rozgotować, co nie powinno potrwać dłużej jak 15-20 minut. W połowie gotowania nadajemy zupie waniliowe nuty, czyli dodajemy pestki z laski wanilii oraz samą laskę przekrojoną wzdłuż. Tuż przed podaniem, wanilię wyławiamy, zupę miksujemy na gładki krem i w razie potrzeby doprawiamy solą lub cukrem. Waniliowa dyniowa najlepiej smakuje ze świeżymi grzankami.

 


Ten przepis znajdziecie w naszej darmowej książce kucharskiej 30 pomysłów na dynie, która możecie pobrać już teraz!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to wegetariańska wersja tradycyjnych, mięsnych mielonych...

Odsłon: 6572

30 min
6
Desery Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado to doskonały zamiennik gotowych wyrobów. Kupisz je...

Odsłon: 2089

15 min
6
15 min
10