Do góry

Newsy

Family Food Fight - przepisy z 7. odcinka programu

W półfinale „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" drużyny walczące o tytuł najlepiej gotującej rodziny w Polsce zabrały widzów w kulinarną podróż dookoła świata. Jakimi przysmakami zachwycili jurorów? Poznajcie przepisy z tego odcinka!

Fot. materiały prasowe/Polsat

W programie pozostały tylko trzy drużyny: Krechowie, Kryścio i rodzina Szatanów.

Reklama

Od wielkiego finału dzieli ich zaledwie kilka kroków! Aby dostać przepustkę do kolejnego odcinka, rodziny musiały zaprezentować jurorom ulubione potrawy z zagranicznych podróży.

Na przygotowanie popisowych dań mieli zaledwie półtorej godziny.

Jak poradzili sobie z tym zadaniem? Kto zachwycił jurorów i jakie dania zaserwowali w dogrywce?

Zdradzamy przepisy na potrawy przygotowane przez uczestników w 7 odcinku kulinarnego show.

RODZINA KRECH

Zupa czosnkowa

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 6 ziemniaków
  • 2 główki czosnku
  • 300 g słoniny wędzonej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • 4 jajka
  • ½ bagietki

 

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać, a następnie pokroić w kostkę. Słoninę pokroić i przesmażyć na niej wcześniej przygotowane warzywa. Następnie robimy wywar z obierek z przyprawami.
Do przesmażonych warzyw dodajemy czosnek, przyprawy i zalewamy wodą. Dodajemy wywar, następnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagęszczamy rozkłóconymi jajkami. Przyprawiamy roztartym czosnkiem. Bagietkę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle na złoty kolor.
Zupę podajemy gorącą z posypując ją grzankami.

Polędwica wołowa w sosie warzywnym ze śmietaną z knedlami bułczanymi

Składniki:

  • 1 polędwica wołowa (0,5 kg)
  • 400g wędzona słonina zimna (trzeba ją pociąć na „frytki" i naszpikować nią mięso)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • ocet jabłkowy
  • słodka śmietana
  • cytryna
  • 100 ml dżemu żurawinowego/ konfitury żurawinowej

  • 2 czerstwe bagietki ( nie świeże, ale takie, żeby się dało pokroić w kostkę)
  • 250 ml mleka
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szypta soli

 

Przygotowanie:

Na początku szpikujemy mięso słoniną, obsmażamy je na oleju.
Warzywa kroimy w kawałki, dodajemy przyprawy i obkładamy nimi mięso w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku w wysokiej temperaturze. Gdy mięso zostanie upieczone wyjmujemy je i zawijamy w folię alminiową.
Przyprawy wyciągamy, a z pozostałych warzyw blendujemy gładki sos doprawiając go octem i śmietaną. Mięso kroimy w plastry, podajemy z plastrami cytryny i dżemem żurawinowym.
-----
Z mleka, mąki, proszku do pieczenia oraz jajka wyrabiamy ciasto. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę bagietkę. Mokrymi rękoma formujemy duże „szyszki". Gotujemy je około 20 minut we wrzącej wodzie. Po wyjęciu z wody nakłuwamy knedle i dajemy im chwilę „odpocząć". Przed podaniem kroimy w plastry.

Serki ołomunieckie z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną

Składniki:

  • serki ołomunieckie
  • powidła śliwkowe
  • 200 ml śmietana 36%
  • 50 g sera marcarpone

 

Przygotowanie:
Powidła wysmażyć na gęsto, a następnie wystudzić. Słodką śmietanę ubić, dodać do niej 2 łyżki mascarpone. Następnie na każdy krążek sera nałożyć powidła i czapkę ubitej śmietany.

Dogrywka:

Schabowy według Huberta

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 150 g smalcu
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz

 

Przygotowanie:
Schab pokroić w plastry o grubości 2 cm. Ugnieść ręką z obu stron. Posypać solą i pieprzem do smaku.
Następnie panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na złoto na smalcu.
Usmażone kotlety przełożyć na talerz i włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 110 stopni.

Sałata z sosem winegret i sosem śmietanowym

Składniki:

  • Mix sałat
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku

  • Łyżka miodu
  • Łyżka musztardy sarepskiej
  • Pół łyżeczki soli
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 150 ml oleju słonecznikowego

 

  • 300 ml śmietany 18%
  • Łyżeczka cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • Łyżka octu jabłkowego
  • Szczypiorek
  • Koperek

 

Przygotowanie:
Sałatę wymieszać z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Składniki blendujemy w blenderze kielichowym do konsystencji rzadkiego majonezu.

Do śmietany dodajemy cukier, sól oraz ocet i wymieszamy do rozpuszczenia.
Sałatę posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Sałatka z ogórków kiszonych i marchewki

Składniki:

  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • Olej słonecznikowy
  • Łyżeczka cukru
  • Pieprz do smaku

 

Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Pokrojoną w piórka cebulę oraz ogórki pokrojone w plastry dodać do marchewki. Do sałatki dodać olej i przyprawić pieprzem do smaku.

RODZINA SZATANÓW

Comber jagnięcy z sosem miętowym i ratatuj

Składniki:

  • Comber jagnięcy - Welsh Rack of lamb on grass 1 szt. (8 żeber)
  • Panierka panko 300 g
  • Natka pietruszki 1 duży pęczek
  • Musztarda Dijon 4 łyżki
  • Pieprz I sól po 1 łyżeczcce
  • Oliwa z oliwek do smażenia

  • bakłażan 1 sztuka
  • cukinia zielona jedna sztuka
  • żółta cukinia 1 jedna sztuka
  • 2 pomidory duże czerwone
  • papryka czerwona 1 szt.
  • cebula biała 2 sztuki

 

  • Mięta 1 pęczek
  • Cukier trzcinowy 1 łyżka
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • Łyżka wrzącej wody

 

Przygotowanie:
Comber smażymy na oliwie z oliwek, a następnie smarujemy musztardą oraz doprawiamy pieprzem i solą. Chleb panko blendujemy razem z pietruszką tworząc zieloną bułkę tartą. Następnie w przygotowanym chlebie obtaczamy comber i pieczemy go w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Część warzyw na ratatuj podsmażamy, a następnie blendujemy aby stworzyć jednolity sos. Pozostałą część warzy tniemy na cieniutkie plastry i układamy w blaszce. Polewamy sosem i pieczemy w piekarniku przez około 25 minut.
Miętę siekamy i rozcieramy w moździerzu z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Cottage pie

Składniki:

  • Oliwa z oliwek
  • Mięso mielone z wołowiny 2 paczki
  • Ziemniaki na pure około 6 dużych
  • Czosnek 4 ząbki
  • Sos worcester 3 łyżki
  • Masło 70 g
  • Swieży tymianek pęczek
  • Rozmaryn 1 gałązka
  • Bulion z wołowiny około 200ml
  • Dwa jajka
  • Parmezan starty 100 g
  • Mleko 1 szklanka
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • Czerwone wino wytrawne 1 szklanka

 

Przygotowanie:
Mięso smażymy saute. Dodajemy do niego zblendowaną na puree marchewkę z cebulą i czosnkiem.
Posypujemy świeżymi listkami tymianku oraz posiekanym rozmarynem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos worcester zalewamy czerwonym winem oraz bulionem wołowym. Ugotowane ziemniaki blendujemy na puree. Dodajemy dwa żółtka, mleko, gruby pieprz oraz sól , tak, aby puree było bardzo wilgotne. Następnie do żaroodpornego garnka przekładamy mięso, przykrywamy puree i posypujemy parmezanem. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.

Tarta z lemon curd

Składniki:

Ciasto:

  • 380 gram mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • masło 200 g
  • jajko 2 szt.

Krem:

  • 400 gram cukru
  • 6 cytryn
  • 6 żółtek
  • masło 70 g
  • żelatyna w listkach 4 listki

 

Przygotowanie:
Masło pokrojone w mniejsze kawałki mieszamy z mąką i cukrem pudrem, wbijamy jajka i krótko zagniatamy. Ciastem wylepiamy formę i podpiekamy na złoty kolor w 180 stopniach, po czym studzimy i wylewamy krem. Odstawiamy lodówki, aby krem stężał.
Na parze ucieramy żółtka razem z cukrem i sokiem z cytryn do uzyskania gęstej konsystencji w międzyczasie dodając pokrojone na mniejsze kawałki masło. Na koniec dodając namoczoną i odciśniętą żelatynę w listkach.

Dogrywka:

Schabowy Bożenki

Składniki:

  • Schab bez kości 500 g
  • Bułka tarta 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajko 2 szt.
  • Sałata masłowa 1 szt.
  • Śmietana 18% 200 g
  • Cukier biały do smaku
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Ogórek zielony
  • Ogórek kiszony 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Pomidory 2 szt.
  • Ocet balsamiczny 3 łyżki
  • Kolendra mały pęczek
  • Pietruszka mały pęczek
  • Kalafior ½ szt.
  • Garam masala 1 łyżeczka
  • Ziemniaki 0,5 kg
  • Masło 2 x 70 g
  • Olej do smażenia
  • Smalec do smażenia 200 g
  • Śmietanka 30 % do konsystencji ziemniaków

 

Przygotowanie:
Schab dzielimy na porcje i tłuczemy. Doprawiamy i panierujemy w mące, jajku, oraz bułce tartej. Smażę na rumiany kolor z obu stron na smalcu.
Cebulę i ogórka kroimy w cienkie piórka/paski, krótko podsmażam na patelni z odrobiną oleju, po czym studzę. Dodajemy śmietanę 18%, doprawiamy, mieszamy.
Kalafiora gotujemy do miękkości i blendujemy z przyprawą garam masala i odrobiną masła. Doprawiamy solą.
Pomidory kroimy w cząstki i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kolendrę wymieszane z oliwą, pieprzem, solą i octem balsamicznym.
Ziemniaki gotujemy do miękkości i ucieramy do gładkiej konsystencji z masłem, mlekiem oraz gałką muszkatołową. Na koniec doprawiamy solą.
Liście sałaty polewamy kwaśną śmietaną ze startym ogórkiem zielonym, siekanym koperkiem i cukrem. Na usmażonego kotleta układamy jajko sadzone z płynnym żółtkiem.

RODZINA KRYŚCIO

Sałatka z halloumi z winegret miętowym

Składniki:

  • Świeże figi - 8 szt
  • Halloumi - 2 szt
  • Garść orzechów pini
  • Ogórek świeży - 1 szt
  • Pomidorki koktajlowe - garść
  • Miks sałat 1 op
  • Świeży szpinak - garść
  • Granat - pół
  • Sezam biały - 50g

 

Przygotowanie:
Sałatę i szpinak myjemy, układamy na talerzu. Orzechy oraz sezam prażymy, ser kroimy w grubsze plastry i smażymy na patelni grillowej do zarumienienia.
Przygotowujemy vinegret tj. mieszamy oliwe z oliwek z octem balsamicznym oraz musztardą sarepską, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i dodajemy drobno posiekaną świeżą miętę.
Na sałatach układamy świeże figi pokrojone w ćwiartki, kawałki sera feta, połówki pomidorków koktajlowych, ogórek pokrojony na wstążki. Calosc posypujemy prażonym sezamem, prażonymi oprzechami pini , granatem oraz polewamy vinegret'em.

Moussaka

Składniki:

  • Wołowina mielona 750g
  • Cebula biała 2 szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Pomidory pellati krojone 1 puszka
  • Ziemniaki 250g
  • Bakłażan 3 szt
  • Cukinia 2 szt
  • wino czerwone półwytrawne - 200ml
  • Liść laurowy suszony 2szt
  • Oregano Suszone 10 g
  • Cynamon - szczypta
  • Goździk - 2 szt
  • Cukier - szczypta
  • Sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta - 100g

  • Mąką 100g
  • Masło 100g
  • Mleko 400ml
  • Gałka muszkatołowa mielona - łyżeczka
  • Ser kefalotyri albo Peccorino - 100g

 

Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i przesmażamy na patelni. Cukinie oraz bakłażan kroimy w plastry ok pół centymetra i pieczemy w piekarniku 10-15min w temperaturze 180* (do zarumienienia).
W międzyczasie szykujemy farsz mięsny:
Drobno posiekana cebule podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem, dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Kiedy mięso będzie gotowe, dolewamy wino i redukujemy.
dodajemy liść laurowy, oregano, sól, pieprz, cukier, cynamon oraz zmielone w moździerzu goździki. Po redukcji wina dodajemy pulpę pomidorową i całość gotujemy kolejne 10-15min aż do miękkości mięsa. Jeżeli chcemy zagęścić farsz, możemy dodać bułki tartej.
w brytfannie układamy kolejno warstwy:
ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso, bakłażan. Całość zalewamy sosem beszamelonym tj. na patelni rozpuszczamy masło, następnie powoli dodajemy mąkę ciągle mieszając. Jak uzyskamy jednolitą konsystencję, powoli dodajemy mleko (ważne aby mleko było lekko ciepłe) ciągle mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz serem.
Całość wkładamy na 40min do piekarnika rozgrzanego do temp 180*C.

Ciasto Galaktobureko

Składniki:

  • Ciasto filo
  • Masło

Nadzienie:

  • Masło
  • 1 litr mleka
  • Pół szklanki cukru
  • Cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 1 szklanka semoliny

Syrop:

  • 100 ml wody
  • 50 cukru
  • Skórka z pół cytryny
  • Sok z 1 ½ cytryny
  • 3 plastry pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka miodu

 

Przygotowanie:

Ciasto filo wyjąć z folii i zawinąć w mokry ręcznik.
Syrop: Wszystko wrzucić do garnuszka i gotować do rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Nadzienie: Jajka ubić z cukrem. Mleko zagotować i dodać semolinę i cały czas mieszać ok 5 minut, zdjęć z płytki, następnie powoli wlewać jajka z cukrem dalej mieszając.
Blaszaną formę lub szklane naczynie lub ceramiczne wysmarować masłem, ułożyć i arkusz ciasta filo, przesmarować rozpuszczonym masłem i pokropić wodą, powtórzyć to z około 6-7 arkuszami pozostawiając zwisające ciasto poza brzegi formy. Następnie wlać nadzienie, wyrównać i zawinąć wystające brzegi ciasta filo do środka na masę. Przykryć kolejnymi arkuszami ciasta filo w podobnej ilości smarowanymi masłem i wodą. Na ostatnią warstwę wylać pozostałe rozpuszczone masło.
Piec ok 40 min w 180 *C tak, aby dość mocno zarumienić, ale nie spalić ciasta filo. Po wyjęciu z piekarnika zalać wystudzonym syropem.

Dogrywka:

Schabowy Piotra

Składniki:

  • Schab 0,5
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Płatki owsiane 2 łyżki
  • Mąka kukurydziana 2 łyżki
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Mąka migdałowa 3 łyżki
  • Sól i pieprz do doprawienia
  • Smalec i tłuszcz gęsi do smażenia

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy mieszankę - płatki owsiane siekamy i mieszamy z mąką kukurydzianą, mąką pszenną, bułką tartą,
Schab kroimy na 4 plastry, gruchoczemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie obtaczamy w mące migdałowej, rozkłóconych jajkach i panierujemy we wcześniej przygotowanej mieszance.
Smażymy na rozgrzanym smalcu i tłuszczu gęsim
Układamy na talerzach wedle uznania.

Puree ziemniaczane

Składniki:

  • Ziemniaki 0,5 kg
  • Marchew 1 szt.
  • Imbir 1 mały kawałek
  • Masło do konsystencji
  • Mleko do konsystencji
  • Sól do smaku
  • Kurkuma do smaku

 

Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki do miękkości z marchewką. Po ugotowaniu dodajemy świeżo starkowany imbir, sól, masło, kurkumę i blendujemy na gładką masę.

Szpinak z czosnkiem

Składniki:

  • Szpinak baby 500 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Masło 100 g
  • Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i smażymy. Po chwili dodajemy szpinak partiami i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Kalafior z bułką tartą

Składniki:

  • Kalafior ½ szt.
  • Masło 200 g
  • Bułka tarta 100 g
  • Sól do smaku

 

Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą- smażymy do zbrązowienia i polewamy kalafiora.

 

Przegapiłeś odcinek programu „Family Food Fight" w Polsacie? Nic straconego! Oglądaj na PolsatGo już teraz »

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń