Karnawałowe przekąski według Mateusza Gesslera

Karnawał to czas zabawy i radości. Ważną częścią każdego udanego przyjęcia jest także pyszne jedzenie. Jeśli właśnie planujesz imprezę i poszukujesz kulinarnych inspiracji, sprawdź, co proponuje mistrz sztuki kucharskiej Mateusz Gessler, Ambasador Centrów Handlowych Pasaż Tesco.

Najprostszym rozwiązaniem na spotkanie ze znajomymi będą ciekawe przekąski. Najlepiej, aby takie mini dania były zróżnicowane pod względem smaków (wytrawne i słodkie) oraz sposobu podania (na zimno i na ciepło). Oto trzy przepisy Mateusza Gesslera, które sprawią, że goście będą pod ogromnym wrażeniem Twoich umiejętności i nie wyjdą od Ciebie głodni.

Młode pietruszki duszone z miodem

SKŁADNIKI:

  • 600 g korzenia młodej pietruszki
  • 150 g miodu
  • 2 papryczki chili
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 ml nalewki owocowej
  • 1⁄2 limonki
  • sól morska

PRZYGOTOWANIE:
Pietruszki umyj i osusz oraz przekrój je na pół. Następnie przesmaż je na suchej, rozgrzanej patelni, a po kilku minutach dodaj 1 łyżkę masła oraz bulion. Podduś przez około 5-7 min do miękkości. Kiedy płyn odparuje, dodaj pozostałe masło, miód, nalewkę owocową oraz papryczkę chili, oczyszczoną z pestek i posiekaną. Dopraw solą i podsmaż, by uzyskać złoty kolor. Schłodzone warzywa skrop sokiem z limonki. Podawaj na roszponce w towarzystwie warzyw.

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

SKŁADNIKI

  • 8 jaj
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypiorek
  • sól, pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:

Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, posiekany szczypiorek oraz oliwę. Dopraw solą oraz pieprzem według swojego uznania, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj kokilki lub okrągłe formy do babeczek, wysmaruj je masłem, a ich spody i brzegi wyłóż plastrami szynki. Następnie do foremek wlej masę jajeczną i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 12 min, w temperaturze 170°C, aż masa się zrumieni i zetnie. Jajka można serwować w wielu wydaniach, na przykład z rukolą oraz kleksem kwaśnej śmietany.

Maślane drożdżówki z lukrem

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 40 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 1 1⁄4 szkl. mleka

PRZYGOTOWANIE:

Do drożdży dodaj łyżkę cukru, lekko podgrzane mleko i 100 g mąki - wszystko razem rozetrzyj. Następnie dodaj tyle mleka, żeby cały rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw do ciepłego miejsca i poczekaj, aż wyrośnie. W między czasie żółtka i cukier utrzyj na pulchną masę. Następnie roztop masło w garnku. Przełóż rozczyn do dużej miski, gdy zwiększy swoją objętość, dodaj masę z żółtek, pozostałą mąkę i mleko. Ugnieć ciasto tak, aby składniki idealnie się połączyły. Masa powinna być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki. Następnie, gdy wyrabiane ciasto jest już gładkie i na jego powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza, wlej wcześniej roztopione masło. Wyrabiaj ręcznie przez 15 minut. Masę odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200°C, przez około 25 minut. Tak przygotowane bułeczki możesz oprószyć cukrem pudrem, bądź polać lukrem i posypać płatkami migdałów.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka rzodkiewkowa wiosenna

Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...

Odsłon: 422

30 min
5
Ciasta Babka wielkanocna

Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...

Odsłon: 3659

30 min
8
Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 1049

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

0
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11