Dania jednogarnkowe

Krótki kurs robienia przetworów

Robienie przetworów w warunkach domowych wraca do łask. Cenimy je znacznie wyżej niż te ze sklepu. Aby jednak móc delektować się własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, musimy znać podstawowe zasady ich przygotowywania.

Fot. 123RF/Picsel

Do niedawna robienie przetworów kojarzyło się z czasami, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Wówczas, chcąc mieć dostęp do witamin zawartych w owocach i warzywach także w zimie, lato spędzaliśmy na pracowitym zamykaniu ich w słoikach.

Obecnie świeże owoce i warzywa są dostępne na rynku praktycznie przez cały rok, a w gotowych przetworach możemy w sklepie przebierać. Nic nie jest jednak w stanie zastąpić szczególnego smaku tych przygotowanych własnoręcznie.

Odpowiednie produkty

Przy robieniu przetworów musimy zwracać szczególną uwagę na jakość wybieranych owoców i warzyw. Idealne są te uprawiane w sposób naturalny, bez użycia nawozów chemicznych.

Trzeba zwracać uwagę na ich wygląd - muszą być świeże i nieuszkodzone. Użycie uszkodzonych owoców może nam zepsuć całą partię konfitur, a choćby lekko nadpsuta pieczarka może sprawić, że będziemy musieli wyrzucić cały słoik.

Produkty dokładnie czyścimy, a jeśli do słoików wkładać będziemy cząstki owoców lub warzyw, starannie wybieramy i odrzucamy pestki.

Najlepsze słoiki

Jeszcze do niedawna najbardziej popularne do przetworów były słoiki zamykane systemem Wecka: na słoik nakładano gumową uszczelkę, następnie szklaną pokrywkę i zamykano specjalnie dopasowaną sprężyną. Od nazwiska wynalazcy tego systemu, Johanna Wecka, pochodzi termin wekowanie.

Obecnie do konserwowania owoców i warzyw używamy najczęściej słoików typu twist, zamykanych specjalnymi metalowymi zakrętkami. Są one pokryte od wewnątrz cienką warstwą tworzywa, które nie reaguje z zawartymi w żywności kwasami i solami.

Wielkość słoików zależy od naszych preferencji - jeśli prowadzimy jedno lub dwuosobowe gospodarstwo domowe, lepiej jest wybierać mniejsze słoiki, a jeśli mamy dużą rodzinę, możemy używać nawet tych o pojemności 1 litra.

Pamiętajmy: przetwory, po otwarciu słoika, nadają się do spożycia przez okres od kilku do kilkunastu dni.


Niezbędna pasteryzacja

Wybrane słoiki należy odpowiednio przygotować. Muszą być absolutnie czyste, najlepiej wygotowane i pozostawione do obeschnięcia - lepiej nie wycierać ich ściereczką.

Przetwory przygotowujemy zgodnie z przepisem, a następnie przekładamy do słoików, które dokładnie zamykamy. Musimy poddać je pasteryzacji przez podgrzewanie, co spowoduje również hermetyczne zamknięcie słoików.

W tym celu dno dużego rondla wykładamy ściereczką, wlewamy odrobinę wody i umieszczamy w niej słoiki - powinny być zakryte wodą do około 3/4 wysokości. Następnie ustawiamy rondel na ogniu.

Długość pasteryzacji zależy od rodzaju produktu i podawana jest w przepisach. Dzięki pasteryzacji nie zmienia się smak produktów, a rozwój zawartych w nich drobnoustrojów zostaje zahamowany. Dzięki temu w chłodnym, ciemnym miejscu będziemy mogli je przechowywać nawet przez rok.

Nie czekaj pobierz darmową książkę "55 pomysłów na przetwory" już teraz!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Kapusta kiszona w słoikach

Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...

Odsłon: 103

30 min
2
Przekąski Wątrobowy torcik

Dzisiaj polecam coś dla smakoszy wątroby , przepis na torcik z wątroby. Przep...

Odsłon: 68

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

1
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0
Informacje Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...

20
Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0