Do góry

Newsy

Kto powinien jeść soczewicę?

Zielone, pomarańczowe a nawet czarne - niewielkie ziarenka, które w zaskakujący sposób wpływają na nasz organizm. O czym mowa? Oczywiście o soczewicy, która przebojem wdarła się na talerze wielu Polaków.

Fot. 123RF/Picsel

Soczewica należy do roślin uprawianych już od tysięcy lat. Kiedyś dania z niej przygotowywane były symbolem biedy, obecnie coraz chętniej wprowadzamy je do naszej diety. Dlaczego znów zaczynamy doceniać soczewicę? Odpowiedź jest niezwykle prosta - to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, która w kuchni ma bardzo uniwersalne zastosowanie.

W jaki sposób soczewica wpływa na nasz organizm?

Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem może zastępować produkty pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym, jej spożywanie poleca się szczególnie wegetarianom oraz osobom, które z różnych względów muszą ograniczyć mięso w swojej diecie.

W soczewicy znajdziemy również sporą ilość błonnika, który przyśpiesza i reguluje pracę układu trawiennego, sprawiając jednocześnie, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni. O obecność tej substancji w jadłospisie powinny zadbać zwłaszcza osoby, starające się zrzucić trochę zbędnych kilogramów. To właśnie błonnik uchroni je przed napadami wilczego głodu i nagłymi skokami cukru we krwi, a tym samym także przed podjadaniem między posiłkami. Z tego względu poleca się ją również osobom cierpiącym na cukrzycę.

Warto również wiedzieć, że substancja ta sprzyja zredukowaniu poziomu złego cholesterolu, a także skutecznie obniża ciśnienie krwi. W ten sposób, bogata w błonnik soczewica, może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy oraz innych chorób układu krwionośnego.

Spożywanie soczewicy poleca się również kobietom w ciąży oraz tym, które dopiero planują potomstwo. W ich wypadku szczególnie cenną substancją jest kwas foliowy, który możemy znaleźć także w wielu roślinach strączkowych. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, soczewica sprzyja wytwarzaniu czerwonych krwinek, co jest wyjątkowo pomocne w leczeniu anemii. Z kolei obecność potasu, czyni z niej obowiązkową pozycję w menu osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Ponadto, soczewica stanowi doskonałe uzupełnienie niemal każdej diety. Zawiera w sobie wiele pierwiastków i substancji odżywczych, w tym magnez, cynk, fosfor oraz witaminy z grupy B i C.

Soczewicy, podobnie jak i innych roślin strączkowych, powinny unikać osoby, mające problemy z układem pokarmowym. Zawarte w nich oligosacharydy powodują nadmierną fermentację w jelitach oraz wzdęcia, co może nasilić nieprzyjemne dolegliwości, z którymi się zmagamy.

Prawdopodobnie wciąż jeszcze nie znamy wszystkich prozdrowotnych właściwości soczewicy. Niedawno, naukowcy z Państwowej Akademii Nauk wykazali, że związki obecne w soczewicy mogą spowolnić tempo rozwoju nowotworów. Co jeszcze kryje przed nami to niepozorne warzywo? Czas pokaże czym nas jeszcze zaskoczy.

Reklama

Jaką soczewicę wybrać?

W sklepach możecie znaleźć co najmniej kilka rodzajów soczewicy. Najłatwiej dostępną jest jej czerwona odmiana - niewielka i bardzo delikatna. Podczas jej przygotowywania musimy uważać, ponieważ bardzo łatwo ją rozgotować. Aby zmiękła, wystarczy zaledwie kilka minut. Równie popularna jest zielona soczewica, która doskonale sprawdza się w sałatkach. Spośród wszystkich rodzajów, to właśnie ona zawiera w sobie najwięcej błonnika oraz posiada najniższy indeks glikemiczny. W sklepach znajdziemy również odmianę czarną, mającą podobne właściwości do zielonej soczewicy, oraz brązową, którą musimy gotować znacznie dłużej niż inne rodzaje.

Jak gotować soczewicę?

Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych. Ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Doskonale sprawdza się jako składnik zup lub podstawa wegetariańskich pasztetów. Zastąpicie nią ziemniaki i makaron, będzie też wspaniałą bazą do zdrowych kotletów. Soczewicę możecie również przemycić w różnego rodzaju sałatkach lub pastach, które idealnie sprawdzą się jako smarowidło do kanapek.

Gotowanie soczewicy nie powinno stanowić żadnego problemu nawet dla początkującego kucharza. Ziarenka wystarczy wypłukać, a następnie gotować do miękkości. W zależności od rodzaju, może to potrwać od 10 do 30 minut. Soczewica nie potrzebuje dużo płynu - podczas gotowania powinna go wchłonąć w całości.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń