Fot. www.barillastudio.it
Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek i wątroby.
Makaron z pszenicy durum, a szczególnie pełnoziarnisty, posiada niski indeks glikemiczny, który zapewnia nam na długo uczucie sytości, a także nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu, makaron zajmuje koronne miejsce w ścisłej diecie diabetyków.
Nie bez powodu makaron uznaje się za jeden z najbardziej wartościowych produktów, jakie spożywamy w ciągu dnia. Ponadto makaron ma spory wpływ na obniżenie ryzyka zachorowań na raka, a także cukrzycę typu 2.
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.
Jaki makaron powinniśmy wybierać?
Do najzdrowszych i najbardziej wartościowych należą makarony pełnoziarniste. Zawierają kwas foliowy, który odgrywa bardzo istotną rolę przy podziale komórek i procesie krwiotwórczym. Fosfor jest podstawowym budulcem kości i zębów, jest także niezbędny do prawidłowego metabolizmu w organizmie.
Kolejnym bardzo ważnym składnikiem jest żelazo, które wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego a także ułatwia rozprowadzenie tlenu w organizmie.
Nie bez znaczenia pozostaje magnez, którego rolą jest podtrzymywanie prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Ma także znaczący wpływ na wykorzystanie energii przez nasz organizm.
Z kolei rolą błonnika pokarmowego jest ochrona organizmu przed działaniem enzymów trawiennych, dzięki temu zapewniamy prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Tajemnica zdrowego makaronu
Makaron przyrządzony al dente to gwarancja idealnego smaku i zachowanych składników odżywczych. Jest sprężysty, jędrny i delikatnie twardy przy gryzieniu. O tym, że jest idealnie ugotowany, świadczy biała plamka (tzw. linia życia) wewnątrz makaronu widoczna po jego przegryzieniu - powinna być wyraźnie widoczna; jeśli jej nie ma, oznacza to, że makaron jest rozgotowany.
Nawet będąc na diecie nie musisz rezygnować z makaronu. Błędne przekonanie, iż makaron tuczy i należy się go wystrzegać powinno odejść w zapomnienie. Makaron możesz jeść bez wyrzutów sumienia, pod warunkiem, że wybierzesz makaron z pszenicy durum, ugotujesz al dente, racjonalnie dobierzesz dodatki i zrezygnujesz z tłustego mięsa i śmietanowych sosów, a sery będą tylko ozdobą i dodatkiem smakowym całego dania.
5 największych błędów w przygotowaniu makaronu. Kliknij!