Niedziela ze smakiem!

Oborniki kolejny raz zapraszają na kulinarne spotkanie w malowniczym parku przy młynie Dahlmanna. „Niedziela ze smakiem” to jarmark z pysznościami, muzyczne smaczki, gotowanie i degustowanie.

Nasz kulinarne show uświetnili już znani i cenieni kucharze. Gościliśmy już Karola Okrasę i Roberta Makłowicza. A w tym roku:

Pascal Brodnicki gwiazdą „Niedzieli ze Smakiem"

Gościem specjalnym w tym roku będzie pochodzący z francuskiego Lille kucharz, prezenter telewizyjny, autor książek kucharskich i kanału internetowego „Tuba Smaku" - Pascal Brodnicki. Oprócz pokazów na scenie, Pascal będzie również przewodniczącym jury konkursu kulinarnego „Fit gotowanie, czyli zdrowa kuchnia domowa". Zadaniem startujących drużyn jest przygotowanie dań jednocześnie smacznych i pięknie prezentujących się oraz opartych o zdrowe składniki i zbilansowaną dietę.

Filmowa Kuchnia Kota

„Niedziela za Smakiem" to również spotkanie z krytykiem filmowym Wiesławem Kotem, który będzie opowiadał o kuchni w kinie, prezentując jednocześnie autorski dobór fragmentów filmów i zapewne  w zabawny sposób je komentując.

Warsztatownia Kuchnia&Strych Smakowanie - warsztaty dla dzieci

Podczas warsztatów dzieci będą miały za zadanie odgadnąć co takiego otrzymali do posmakowania Ogrom smaków, aromatów i kształtów - nie lada wyzwanie dla dziecięcych zmysłów i wyobraźni! Warsztaty rozwijające nasze pociechy, ale przede wszystkim dobra zabawa, którą zapamiętają na długo.

Kawiarenka pod Globusem

„Niedziela ze smakiem" to przede wszystkim uczta dla ciała, choć smaczków muzycznych zabraknąć nie może! W parku przy młynie Dahlmanna w „Kawiarence pod Globusem" wystąpi Obornicka Orkiestra Dęta, klimat podróżniczo - kulinarny znajdzie się również w występie jej dyrygenta Krzysztofa Warguły. To nie wszystko! Witek Żuromski wraz z przyjaciółmi zabiorą nas w daleką podróż; odkryją przed nami muzyczne smaki świata; pojawi się muzyka francuska, gorące rytmy latynoskie, a także nasze rodzime klimaty!

Dobre Zielsko

Zdrowe i domowe przysmaki polecała będzie Małgosia Kubicka, znana jako Dobre Zielsko. Na co dzień Małgosia Kubicka prowadzi bloga dietetyczno-wegańskiego o zdrowym trybie życia. U nas postara się odpowiedzieć na pytanie: czy słodycze mogą być zdrowe?

Przepisy Kulinarne LiderekW niedzielę odbędzie się także promocja książki kucharskiej „Przepisy Kulinarne Liderek Rozwoju Lokalnego". Publikacja prezentuje dziedzictwo kulinarne LGD Kraina Trzech Rzek.
W przepięknie zilustrowanej książce znalazło się 49 przepisów przepysznych potraw wykonanych przez aktywne kobiety.

Ponadto...

Stowarzyszenie Historyczne Grodu Radzim przygotowuje „Prakuchnię na Wyspie Smaków" Smakuj Świat Z Biblioteką czyli książki kulinarne i podróżnicze dla dzieci i dorosłych. Rozdajemy Fartucha, czyli animacje plastyczne dla najmłodszych oraz jarmark smaków, z wieloma stoiskami i prezentacjami kulinarnymi.

Smaker objął wydarzenie patronatem medialnym

Zapraszamy do Obornik 24 czerwca w godz. 10.00 - 18.00.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 292

30 min
7
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 450

60 min
6
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0