Proste dania w wykwintnym wydaniu – wyszukane tosty, zaskakujące kanapki

Macie wrażenie, że znowu szykujecie na śniadanie to samo? Brakuje Wam pomysłów na smaczne danie, które będzie proste do wykonania, ale zaskakujące w smaku? Czasem wystarczy tylko jeden składnik, ciekawe połączenie produktów lub oryginalny sos, by nawet z pozoru powszechne kanapki lub powtarzalne tosty stały się wykwintną propozycją. Sięgnijcie po wyjątkowe przepisy, które z pewnością szybko znikną z talerza.

Fot. 123RF/Picsel

Myślicie, że ciabatty nie da się przygotować w inny niż dotąd sposób, do tostów nie warto dodać nic prócz sera i szynki, a bajgla możemy zamówić tylko w restauracji ze śniadaniami, bo jest zbyt czasochłonny? Nic bardziej mylnego! Dzięki tym przepisom przygotujecie w domu szybkie, proste, ale wykwintne dania.

Kluczem jest zapiekanie

Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem to włoska wariacja na temat kanapki. Sycąca i nieoczywista w smaku. Może być serwowana również na gorąco i warto spróbować jej także w tej wersji - staje się wtedy lekko chrupiąca, z cudownie ciągnącym się serem. Czas przygotowania: do 15 minut.
Składniki (dla dwóch osób):
• 2 ciabatty
• 2 pomidory
• 2 łyżki zielonego pesto
• 150 g mozzarelli Mlekpol
• garść liści bazylii
• 1 pojedynczy filet kurczaka
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól i pieprz
Przygotowanie: Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy na cienkie filety. Przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość smażymy. Następnie mozzarellę dokładnie odciskamy na ręczniku papierowym i kroimy w plastry. Pomidora myjemy, dzielimy w plastry, a bazylię siekamy.
Ciabatty kroimy na pół. Jedną ze stron smarujemy pesto, kładziemy na niej plastry pomidora, kurczaka, mozzarellę oraz posypujemy bazylią. Całość przykrywamy drugą kromką i dzielimy na pół.
Jeżeli decydujemy się na wersję kanapki na ciepło, ciabattę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 10 minut (do momentu rozpuszczania się sera).

Sekret tkwi w jajku sadzonym

Croque Madame, czyli w wolnym tłumaczeniu „Chrupiąca Pani" to francuska propozycja na tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym, niekiedy serwowane również z beszamelem. Jednocześnie chrupiące i rozpływające się w ustach, z wyraźną maślaną nutą, zapewne skradną podniebienia wszystkich członków rodziny. Smacznego!
Składniki (dla dwóch osób):
• 4 kromki chleba tostowego
• 4 plastry sera żółtego gouda Mlekpol w plastrach
• 2 plastry szynki
• 3 jajka
• 2 łyżki mleka Łaciate
• Masło ekstra Mazurski Smak
• olej
• sól i pieprz
Przygotowanie: Jedno jajko roztrzepujemy z mlekiem w głębokim talerzu. Na stolnicy kładziemy 2 kromki chleba tostowego. Na każdej umieszczamy plaster sera, szynki, a następnie drugi plasterek sera. Całość przykrywamy kromką chleba tostowego.
W kolejnym kroku rozgrzewamy dwie patelnie, jedną z masłem, a drugą z olejem. Oba tosty obtaczamy w jajku z mlekiem i umieszczamy na rozgrzanej patelni z masłem. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru, kilkukrotnie zmieniając stronę smażenia.
Na patelni z olejem smażymy pod przykryciem 2 jajka sadzone. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Tosty przekładamy na talerze. Na ich wierch układamy po jednym jajku sadzonym. Gotowe!

Harmonijne połączenie serka i ryby

Bajgle z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym to wyjątkowy sposób na pożywne śniadanie. Niepowtarzalne połączenie pieczywa, karbowanej sałaty, wędzonego łososia i jajka sadzonego sprawi, że każdy z domowników na pewno poprosi o dokładkę. Do przygotowania tej pysznej propozycji wystarczy zaledwie 15 minut.
Składniki (dla dwóch osób):
• 2 bajgle
• 100 g wędzonego łososia
• 4 liście sałaty karbowanej
• 2 łyżki serka śmietankowego Łaciaty (smak dowolny)
• 2 duże jajka
• kilka kropel soku z cytryny
• olej do smażenia
• sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie: Bajgle przecinamy na pół, a ich dolną część smarujemy serkiem śmietankowym. Na połowę z serkiem kładziemy po 2 liście sałaty i połowę łososia, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej. Wbijamy jajka, przykrywamy i smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Dodajemy sól i pieprz.
Jajko kładziemy na połowie bajgla z dodatkami i przykrywamy wierzchnią warstwą pieczywa. Gotowe!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z pomidorów

W chwili obecnej owoce i warzywa powinny być często używane w naszej kuchni,...

Odsłon: 72

15 min
2
Ciasta Ciasto karmelowe

Ciasto karmelowe jest dość pracochłonne. Warto jednak poświęcić mu trochę cza...

Odsłon: 1106

>60 min
2
Śniadania Bananowe racuchy na kefirze

Bananowe racuchy na kefirze to super pomysł na niezwykłe śniadanie, lancz czy...

Odsłon: 106

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Napar z ich liści leczy, a gołąbki smakują lepiej niż z kapustą

Niektóre produkty spożywcze traktowane są przez nas po macoszemu. Jesteśmy bowiem przyzwyczajeni do tego, by uznawać je wyłącznie za dodatek, coś,...

0
Informacje Kurki na 5 sposobów. Wyśmienite dania nie tylko na obiad

Trwa sezon na kurki, więc trzeba to wykorzystać. Te wyjątkowe grzyby świetnie sprawdzają się jako baza do wielu potraw. Polędwiczki w sosie kurkowy...

5
Informacje Pyszna kolacja na piątkowy wieczór. Dania nie tylko dla dwojga

Piątkowy wieczór to idealna okazja do wyczarowania kolacji dla dwojga. Wystarczy nieco się zainspirować, aby zaskoczyć swoją drugą połówkę daniem n...

7
Informacje TOP 10 naturalnych antybiotyków z kuchni. Wzmacniają odporność i nadają potrawom charakteru

Chcesz cieszyć się doskonałym zdrowiem przez okrągły rok? Jest na to sposób – i to taki, który nie wymaga zażywania suplementów diety. Wystarczy, ż...

36