Fot. 123RF/Picsel
Na smaki kuchni litewskiej ogromny wpływ miała historia kraju. Kontakty z Białorusinami, Polakami, Tatarami, Ukraińcami, Żydami i Rosjanami zaowocowały bardzo charakterystyczną kuchnią, pełną smaków i aromatów. Dzięki bliskim kontaktom handlowym z krajami Azji Środkowej, cena egzotycznych przypraw na Litwie była niższa niż w innych częściach Europy. Stąd w kuchni litewskiej chętnie używano m.in. pieprzu, gałki muszkatołowej i kolendry. Do dań dodawano też lokalnie rosnące zioła, np. miętę czy kminek.
Podstawę kuchni litewskiej stanowią ziemniaki i mięso. Popularne są również zupy, głównie chłodniki. Kuchnia litewska to także pyszne i różnorodne sery. Można tu znaleźć kilkaset rodzajów: od twardych, tradycyjnych serów (Dziugas) po sery owocowe (np. słynny ser jabłkowy).
Jeśli chodzi o napoje, warto sięgnąć po najmocniejszy litewski trunek (czyli żalgiris), litewskie miody pitne oraz kwas chlebowy, czyli orzeźwiający napój wytwarzany z czarnego żytniego chleba.
Specjały litewskiej kuchni
Oto przysmaki kuchni litewskiej, których warto spróbować:
- Cepeliny (zwane na Suwalszczyźnie kartaczami) to podstawa rodzinnych obiadów. Chociaż przybyły do Litwy z krajów ościennych, stały się tam tak popularne, że dziś uważane są za tradycyjne danie litewskie. Są to duże ziemniaczane kluski wypełnione mielonym mięsem. Często podaje się je ze skwarkami i kwaśną śmietaną.
- Kibiny czyli karaimskie pierogi z kruchego ciasta z różnorodnym farszem (najczęściej z mięsem, kapustą i cebulą). Najpierw pierogi się gotuje, a potem dodatkowo zapieka. Można je traktować jako przekąskę i jeść także na zimno.
- Kugel to pieczona babka ziemniaczana zrobiona z tartych ziemniaków i podsmażonej na boczku cebuli. Całość miesza się z masą z jajek i czosnkiem.
- Wśród ziemniaczanych potraw litewskich warto wymienić również szwilpikaj (ziemniaczane pałeczki) czy wiedierie (kartoflane kiełbaski).
- Chłodnik litewski to zupa podawana na zimno, którą tradycyjnie przyrządza się z buraków lub boćwiny, kwaśnego mleka lub kefiru, świeżych ogórków i śmietany. Często podawana jest z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Najlepiej smakuje w czasie upałów.
- Kindziuk to bardzo twarda, dojrzewająca kiełbasa o charakterystycznym kwaskowym smaku. Na Litwie nosi też nazwę skilandis. Najbardziej znany region, gdzie wyrabia się kiełbasę, to Auksztota. Tradycyjny kińdziuk powstaje przez wypchanie mięsem świńskiego pęcherza lub żołądka. Kiełbasa dojrzewa nawet pół roku!
- Šakotis (sękacz) z wyglądu przypomina choinkę, a nazwa oznacza „ciasto z gałęziami". Jest to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych, który obowiązkowo musi znaleźć się na stole podczas tradycyjnego litewskiego wesela. Na Litwie nazywany jest również Bankuchenem.
- Od wieków na litewskich stołach króluje również chleb z żytniej mąki, wypiekany z różnymi dodatkami: kminkiem, miodem, trawami, rodzynkami. Specjałem litewskiej kuchni jest łobas - cienko pokrojony czarny chleb z dodatkiem nasion słonecznika, czosnku i sera.
Przepyszna sałatka z serem i truskawkami na INTERIA.TV.
Królestwo sera - litewski Dziugas
Wróćmy jeszcze na chwilę do serów, a właściwie do tradycyjnego sera Dziugas - to litewskie dobro narodowe, które można kupić również w naszym kraju.
Dziugas to tradycyjny twardy ser o bardzo niskiej wilgotności i lekko pikantnym smaku, nazywany czasem litewskim parmezanem. Dojrzewa 12, 18, 24, 36 lub nawet 48 miesięcy, ma niepowtarzalny smak i subtelny aromat.
W kuchni litewskiej bardzo często podawany jest jako przystawka, dodatek do sałatek i owoców. W wielu miastach Litwy są kawiarenki nazwane „Dom sera Džiugas", gdzie można zrobić zapas tego słynnego sera. Możecie się tam zaopatrzyć również w słodycze wykonane na bazie tego słynnego sera.
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.