Sprawdź, które pestki i nasiona warto jeść

Nasiona i pestki są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Można je dodawać do potraw lub jeść jako przekąskę. Sprawdź, jakie nasiona i pestki warto dodawać do swoich posiłków.

Fot. 123RF/Picsel

Siemię lniane

Jest źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego, witamin A, B, C, D, E i K oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, wapń, selen i cynk. Wpływa na uczucie sytości. Jest skutecznym środkiem na zaparcia. Wpływa na zmniejszenie wypadania włosów i zwiększenie twardości paznokci.
Siemię lniane najlepiej kupować w całości i mielić dopiero przed spożyciem. Wtedy zachowuje najwięcej właściwości. Możesz dodawać je do zagęszczania zup czy sosów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki czy koktajlu.

Pestki dyni

Są źródłem witaminy A, C, E, B1, B2, B6, magnezu, cynku, miedzi, selenu i manganu. Pomagają obniżyć cholesterol. Są bogatym źródłem cynku, który wspomaga układ odpornościowy. Świeże nasiona pestek dyni skutecznie zwalczają pasożyty układu pokarmowego.
Pestki dyni najlepiej spożywać w stanie surowym, by zachować wszystkie właściwości zdrowotne. Są świetnym dodatkiem do sałatek, pieczywa czy zup. Możesz dodać je również do musli.

Nasiona chia

Zawierają dużo białka i błonnika. Są źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B, witaminy C, A, E, a przede wszystkim kwasów Omega 3 i Omega 6. Regulują poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie, poprawiają perystaltykę jelit.
Nasiona chia możesz dodawać do zup, jogurtów, sałatek, musli, wypieków czy koktajli. Dzięki ich zdolności do wchłaniania wody możesz wykorzystywać je do zagęszczania sosów. Dodaj nasiona chia do jogurtu, zostaw na noc, rano dodaj owoce - drugie śniadanie gotowe.


Reklama

 

Ziarna sezamu

Są źródłem witamin A, B i E, lecytyny, manganu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sezam ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga walkę z trądzikiem. Poprawia perystaltykę jelit, wzmacnia zęby i kości, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Sezam najlepiej spożywać bez obróbki termicznej, by zachować wszystkie zawarte w nim witaminy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do warzyw, ryb, ryżu czy sałatek. Możesz go dodawać do pieczywa, a także zup-kremów.

Ziarna słonecznika

Zawierają witaminy E, A, D i witamin z grupy B. Są źródłem ważnych dla zdrowia pierwiastków jak cynk, żelazo, potas i wapń. Wpływają na poprawę odporności i polepszenie koncentracji.
Ziarna słonecznika możesz jeść same jako przekąskę lub dodać je do sałatek czy zup warzywnych, szczególnie kremowych.

Szeroki wybór nasion i pestek w promocyjnych cenach znajdziesz w sklepie Coś dla zdrowia. Włącz nasiona do swojej diety, by przygotowywać pełnowartościowe posiłki i urozmaicić swoje potrawy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2