Do góry

Newsy

Sylwestrowa noc - jakie przekąski sprawdzają się najlepiej?

Organizując imprezę sylwestrową, powinniśmy zadbać o to, by goście mieli co jeść. Jakie przekąski możemy zaoferować, by zachwycić ich podniebienia i co sprawdzi się najlepiej na powitanie Nowego Roku?

Fot. 123RF/Picsel
Nie ważne, czy mamy w planach zwykłą domówkę ze znajomymi czy może ekskluzywne przyjęcie. Przekąski są jednym z najważniejszych punktów każdej sylwestrowej imprezy. W końcu jak bawić się całą noc o pustym żołądku?

Koreczki i inne finger foods

Finger foods to po prostu przekąski, które możemy skonsumować jednym gryzem. Najpopularniejszą wersją tej przystawki są oczywiście koreczki. Choć może się wydawać, że to nieco oklepany pomysł, w rzeczywistości wciąż królują one na naszych imprezowych stołach. Jak je przygotować?

Najlepiej zadbać o urozmaicenie: koreczki z kabanosa, sera żółtego i korniszona mogą stanowić pewnego rodzaju podstawę, jednak warto zadbać o kilka różnych wariantów. Zamiast kabanosów możemy wykorzystać Salami Chips i Mini Snack Salami Pleśniowe z Sokołowa lub plasterki ostrej kiełbasy. Korniszona zastąpimy oliwkami, marynowanymi grzybkami lub słodką papryką, a żółty ser z powodzeniem wymienimy na brie lub taki z niebieską pleśnią. Do wyboru do koloru - tu ogranicza nas wyłącznie nasza wyobraźnia i ilość zakupionych wykałaczek.
Oprócz koreczków możemy zaserwować również inne zimne przekąski do chrupania. Nachosy, orzeszki i grissini to jedno,ale nie zapominajmy o mięsnych przekąskach, będących źródłem białka i energii tak potrzebnej w ten długi wieczór.. Postawmy na stole talerz z kabanosami, kiełbaskami, mięsnymi chipsami i suszonym mięsem. Jako dodatek przygotujmy kilka różnych sosów i past, by każdy mógł sobie maczać przekąski w czym mu się podoba. Możemy zrobić to samodzielnie (np. mieszając jogurt z majonezem i wyciśniętym czosnkiem) lub kupić gotowe pasty warzywne i hummusy. Polecamy te z linii „Z gruntu dobre", bo mają bardzo dobre składy.

Tacos

Choć to meksykańskie danie jest mało popularne w Polsce, świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, zwłaszcza, jeśli nasi goście przepadają za pikantnymi smakami. Aby przygotować muszelki do tacos potrzebujemy tortilli , formy do pieczenia muffinek oraz piekarnika. Wystarczy, że ułożymy formę do góry dnem i pomiędzy wypukłymi częściami położymy okrągłe placuszki wycięte z tortilli. Następnie wkładamy całość do piekarnika i czekamy, aż tacos staną się chrupiące.

Na stole stawiamy osobno foremki i osobno składniki do samodzielnego skomponowania tacos. Nie możemy zapomnieć o paście fasolowej, mięsnych dodatkach - na przykład Salami Chips o smaku czosnku (idealnie zgrywa się z pastą fasolową) czy Beef Jerky (suszona wołowina i guacamole tworzą meksykański duet idealny), pokrojonych warzywach oraz gęstych sosach do uzupełnienia całości. Niech goście sami zadecydują, jaki smak trafi w ich gust.

Bekonowe muffinki

Forma do muffinek przyda nam się również do zrobienia bekonowych babeczek. W przeciwieństwie do tradycyjnej wersji, w tym daniu próżno szukać czekolady i innych słodkości. Mięsne babeczki świetnie nadadzą się za to jako ciepła przekąska przed północą. Jak je zrobić?

Przy pomocy ciasta do pizzy wypełniamy otwory w formie zawijając rogi, by były nieco grubsze od reszty. Na dnie układamy plastry boczku tak, by wystawały one po kilka centymetrów z każdej strony. Wybierzmy boczek już pokrojony w cienkie plasterki np. boczek surowy wędzony Sokołów. Następnie układamy dodatki warstwowo: na początku starty ser, potem inne dodatki i na koniec znów wiórki serowe. Całość przeplatamy sosem pomidorowym, a na koniec bierzemy wystające końcówki boczku i przykrywamy babeczkę od góry.

Błyskawiczne przekąski na INTERIA.TV.

Kabanosy w cieście francuskim

Banalny w swojej prostocie przepis, który świetnie sprawdzi się na każdej sylwestrowej imprezie. Przygotowanie przekąsek, wraz z ich upieczeniem zajmie nam zaledwie pół godziny. W tym celu potrzebujemy cienkich kabanosów francuskichz dużą zawartością mięsa, ciasto francuskie, sos pomidorowy oraz ser żółty w plastrach.

Ciasto kroimy w cienkie paski, smarujemy odrobiną sosu, kładziemy cienki plaster żółtego sera i owijamy tym kabanosy. Nie musimy robić tego zbyt dokładnie, lepiej jeśli mięso prześwituje, bo przekąska jest wówczas bardziej aromatyczna. Tak przygotowane przystawki wkładamy na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie wyciągamy i serwujemy w towarzystwie sosów.
Materiał powstał we współpracy z marką Sokołów

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń