Triki, które ułatwią pieczenie ciast

Nawet w tradycyjnej kuchni jest dużo miejsca na eksperymenty i nietypowe rozwiązania. Kulinaria to w końcu dziedzina, w której można wykazać się kreatywnością, a czasem także… umiejętnością improwizacji.

Fot. 123RF/Picsel
Z takim podejściem w kuchni można stworzyć coś pysznego, jednocześnie świetnie się przy tym bawiąc. Przedstawiamy triki, które ułatwią pieczenie ciast oraz sprawią, że zasłyniesz jako doskonała gospodyni.

Przypalony spód? Żaden problem!

Sytuacja tego typu może przydarzyć się nawet najbardziej doświadczonym osobom. Wystarczy chwila nieuwagi, a zamiast apetycznego zapachu świeżo pieczonego ciasta w kuchni roznosi się zapach spalenizny. Na szczęście przypalone wypieki da się jeszcze uratować. Spaloną warstwę wystarczy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach. Górę możesz następnie oblać domową polewą lub posypać cukrem pudrem.

Jak pokroić biszkopt?

Przy robieniu biszkoptu, piernika lub innych ciast wymagających przekrojenia w poprzek przyda Ci się... nić dentystyczna. To mocny, sprawdzony materiał, którym bez trudu podzielisz miękkie ciasto na kilka warstw. Problem z krojeniem może wystąpić również przy gotowym już cieście przełożonym kremem. W tym przypadku, zanim zaczniesz kroić wypiek na kawałki, włóż na chwilę nóż do ciepłej wody. Dzięki temu ograniczysz przywieranie do niego drobinek ciasta i równo pokroisz cały deser.

W temperaturze pokojowej

W wielu przepisach na najpopularniejsze ciasta zaznacza się, że składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjęcie ich z lodówki na dwie godziny przed przygotowaniem ciasta obniża ryzyko powstania zakalca. Jeśli jednak zapomnisz wyjąć z wyprzedzeniem jajka, zanurz je na trzy minuty w ciepłej wodzie, a ich temperatura się wyrówna.

Kreatywne ozdabianie

Niepowtarzalne udekorowanie ciasta nie wymaga wyjątkowych zdolności ani długich godzin spędzonych nad miniaturowymi rzeźbami z lukru plastycznego. W ozdabianiu wypieków przydadzą się nawet tanie akcesoria kuchenne czy przedmioty codziennego użytku. Piękne wzorki na kremie wykonasz przy użyciu... widelca albo łyżeczki. Delikatne linie z kremu lub polewy stworzysz, wykorzystując strzykawkę - oczywiście bez igły. Dużą popularnością cieszy się również metoda serwetkowa. Gotowy wypiek przykryj koronkową serwetką, a następnie obsyp cukrem pudrem. Po zdjęciu serwetki Twoim oczom ukaże się misterny wzór, który z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Bez barwników

Jeśli chcesz upiec ciasto o nietypowym kolorze, a nie masz pod ręką barwników spożywczych, możesz wykorzystać galaretkę lub kisiel. Pomogą one delikatnie zabarwić ciasto oraz dodadzą mu owocowego aromatu. W ten sposób otrzymasz jednak przede wszystkim pastelowe, delikatne kolory. Jeśli ciasto ma mieć żywą barwę, odpowiedni barwnik spożywczy będzie niezbędny.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4