Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Nawet w tradycyjnej kuchni jest dużo miejsca na eksperymenty i nietypowe rozwiązania. Kulinaria to w końcu dziedzina, w której można wykazać się kreatywnością, a czasem także… umiejętnością improwizacji.

Fot. 123RF/Picsel
Z takim podejściem w kuchni można stworzyć coś pysznego, jednocześnie świetnie się przy tym bawiąc. Przedstawiamy triki, które ułatwią pieczenie ciast oraz sprawią, że zasłyniesz jako doskonała gospodyni.

Przypalony spód? Żaden problem!

Sytuacja tego typu może przydarzyć się nawet najbardziej doświadczonym osobom. Wystarczy chwila nieuwagi, a zamiast apetycznego zapachu świeżo pieczonego ciasta w kuchni roznosi się zapach spalenizny. Na szczęście przypalone wypieki da się jeszcze uratować. Spaloną warstwę wystarczy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach. Górę możesz następnie oblać domową polewą lub posypać cukrem pudrem.

Jak pokroić biszkopt?

Przy robieniu biszkoptu, piernika lub innych ciast wymagających przekrojenia w poprzek przyda Ci się... nić dentystyczna. To mocny, sprawdzony materiał, którym bez trudu podzielisz miękkie ciasto na kilka warstw. Problem z krojeniem może wystąpić również przy gotowym już cieście przełożonym kremem. W tym przypadku, zanim zaczniesz kroić wypiek na kawałki, włóż na chwilę nóż do ciepłej wody. Dzięki temu ograniczysz przywieranie do niego drobinek ciasta i równo pokroisz cały deser.

W temperaturze pokojowej

W wielu przepisach na najpopularniejsze ciasta zaznacza się, że składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjęcie ich z lodówki na dwie godziny przed przygotowaniem ciasta obniża ryzyko powstania zakalca. Jeśli jednak zapomnisz wyjąć z wyprzedzeniem jajka, zanurz je na trzy minuty w ciepłej wodzie, a ich temperatura się wyrówna.

Kreatywne ozdabianie

Niepowtarzalne udekorowanie ciasta nie wymaga wyjątkowych zdolności ani długich godzin spędzonych nad miniaturowymi rzeźbami z lukru plastycznego. W ozdabianiu wypieków przydadzą się nawet tanie akcesoria kuchenne czy przedmioty codziennego użytku. Piękne wzorki na kremie wykonasz przy użyciu... widelca albo łyżeczki. Delikatne linie z kremu lub polewy stworzysz, wykorzystując strzykawkę - oczywiście bez igły. Dużą popularnością cieszy się również metoda serwetkowa. Gotowy wypiek przykryj koronkową serwetką, a następnie obsyp cukrem pudrem. Po zdjęciu serwetki Twoim oczom ukaże się misterny wzór, który z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Bez barwników

Jeśli chcesz upiec ciasto o nietypowym kolorze, a nie masz pod ręką barwników spożywczych, możesz wykorzystać galaretkę lub kisiel. Pomogą one delikatnie zabarwić ciasto oraz dodadzą mu owocowego aromatu. W ten sposób otrzymasz jednak przede wszystkim pastelowe, delikatne kolory. Jeśli ciasto ma mieć żywą barwę, odpowiedni barwnik spożywczy będzie niezbędny.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 111

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 41

>60 min
1
30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0