Jak zapewnić sobie zdrowie? / fot. 123rf.com
Badania dotyczące związku między chorobami serca a dietą wegetariańską zostały przeprowadzone w 2013 roku przez oksfordzkich naukowców. Wzięli oni pod lupę dużą grupę osób: prawie 45 tys. ochotników z Wielkiej Brytanii. 34 proc. z nich to wegetarianie.
U osób stosujących dietę wegetariańską stwierdzono o 32 proc. niższe ryzyko hospitalizacji i śmierci z powodu chorób serca niż u osób jedzących mięso. W badaniu wzięto pod uwagę także inne czynniki, które mają wpływ na zdrowie serca, takie jak wiek, palenie papierosów, ilość wypijanego alkoholu, aktywność fizyczna, poziom edukacji i status społeczny.
Wegetarianie zwykle mają niższe ciśnienie niż mięsożercy, lepiej też wygląda u nich poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego, osoby niejedzące mięsa rzadziej cierpią na otyłość, cukrzycę i chorobę niedokrwienną serca. Z większości badań wynika także, że wegetarianie rzadziej chorują na raka. Niższe ryzyko raka występuje również u osób jedzących mięso, ale dbających o dietę.
Książka kucharska: 35 wegańskich dań. Kliknij!
Nie trzeba być wegetarianinem, żeby od czasu do czasu spróbować potraw bez mięsa. Owoce i warzywa stanowiące podstawę tej diety na pewno nie zaszkodzą, a wręcz przeciwnie: mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie.
Czytając wyniki tego typu badań, trzeba mieć na uwadze, że istnieje wiele różnych diet, nazywanych jednym terminem „wegetariańskie". Różnią się od siebie w zależności od kraju, w którym się żyje czy od upodobań kulinarnych, nie mówiąc już o różnych odmianach wegetarianizmu - od laktoowowegetarianizmu po frutarianizm. Jednym słowem: mamy jeszcze wiele do zbadania.
Na koniec dobra wiadomość dla miłośników mięsa: Przy obecnym stanie wiedzy nie mamy pewności, że mięso należy na pewno wykluczyć z diety. Lepszy stan zdrowia wegetarian niekoniecznie wynika z tego, że nie jedzą mięsa. Może oznaczać tylko, że wraz z warzywami dostarczamy sobie duże ilości witamin, antyoksydantów, błonnika (z produktów pełnoziarnistych) oraz zdrowych tłuszczy (z olejów roślinnych i np. orzechów).
Temat specjalny: Wegetarianizm. Kliknij!
Źródła:
http://www.ox.ac.uk/media/news_stories/2013/130130.html
http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1607S.full
Anna Wiśniewska/Smaker.pl