Babeczki cytrynowe
175 g masła
240 g cukru
3 jaja
2 łyżki soku z cytryny
3 starte skórki z cytryny
360 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml maślanki
Scones
70 g orzechów włoskich
35 g suszonych pomidorów
1 pęczek pietruszki
1 pęczek bazylii
75 g koziego serka
2 jaja L
85 ml mleka
1 łyżeczka cukru
¼ łyżeczki soli
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
Awojano
1 awokado
3 szczypty soli
3 szczypty pieprzu
2 szczypty oregano
1 ząbek czosnku
2 jaja
Konfitura z malin
125 g malin
40 g cukru drobnego
1 łyżeczka agaru
Sałatka
1 opakowanie łososia wędzonego
1 marchewka
1 ogórek zielony
½ papryki żółtej
1 pomidor
1/3 opakowania serka feta
1 mieszanka sałat
ziarna słonecznika do smaku
ziarna dyni do smaku
Sos winegret
1 cebula szalotka
6 łyżek oliwy
sok z połowy cytryny
1 szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
½ papryczki chili
Napój mocy
mięta
1 ogórek
sok z połowy cytryny
sok z połowy limonki
miód do smaku
Szparagi
3 szczypty soli
1 cytryna
9 szparagów
9 plastrów szynki parmeńskiej
1 łyżeczka masła
Dekoracja
1 melon
100 g truskawek
Babeczki
Nagrzać piekarnik z termoobiegiem do 180°C. Masło i cukier zmiksować na jasną masę. Zwolnić obroty, dodać trzy jaja, sok i skórę z cytryny. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia i naprzemiennie z maślanką dodawać do masy. Piec 30 minut.
Scones
Nagrzać piekarnik z termoobiegiem do 175°C. Orzechy uprażyć i schłodzić. Suszone pomidory i zioła drobno pokroić. Przygotowane składniki połączyć z serkiem. Zmiksować jajka z mlekiem. W drugiej misce wymieszać suche składniki i zagnieść je z masłem. Do suchych składników dodać mokre. Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wyciąć trójkąty około 6 cm. Piec przez 20 minut.
Awojano
Przekroić awokado na pół i wyciągnąć pestkę. Powiększyć otwór i przyprawić. Rozbić jaja do dziur i ponownie posypać ziołami. Piec w 200°C przez 10 minut.
Konfitura
Podgrzać maliny, dodać cukier i agar. Gotować na patelni do zgęstnienia.
Sałatka
Łososia pokroić w plastry. Przy pomocy obieraczki skroić plastry marchewki i ogórka. W kostkę pokroić paprykę, pomidor i ser feta. Zmieszać wszystko z sałatą. Posypać ziarnami słonecznika i dyni.
Sos winegret
Pokroić szalotkę. Wymieszać wszystkie składniki.
Napój mocy
Zaparzyć miętę, dolać lodowatą wodę. Dodać pozostałe składniki. Mocno schłodzić.
Szparagi
Zagotować osoloną wodę z pokrojoną cytryną i wrzucić szparagi na 4 minuty. Wystudzić i owinąć w plastry szynki. Podsmażyć na maśle do zarumienienia.
Dekoracja
Całość podawać z pokrojonym melonem oraz truskawkami.