Do góry

Newsy

Obiad w 15 minut? Pora na kuskus!

Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Skąd właściwie wziął się kuskus?

Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat temu, a miejscem pochodzenia jest Afryka. Nazwa kaszy pochodzi od arabskiego słowa kaskasa i oznacza „rozbijać, tłuc". Specjalne znaczenie kuskus ma w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym składnikiem potraw również w czasie świątecznym. Stanowi podstawę kuchni afrykańskiej i orientalnej - najczęściej łączony z baraniną, jagnięciną oraz gotowanymi warzywami.

Kuskus jest uważany za narodową potrawę Marokańczyków. Podaje się go na ogromnym talerzu, usypany w formie piramidy. Na wierzch nakłada się sos czy gulasz. Rodzina je z jednego talerza, a dzielenie się kuskusem to symbol wspólnoty, otwartości na innych ludzi.

Dla tych, którzy go jeszcze nie znają - jak wygląda kuskus?

PM: Są to małe ziarenka o średnicy ok. 1 mm. w jasnym kolorze. Ludzie poznali go jako „produkt uboczny" mielenia pszenicy w kamiennych żarnach. We współczesnych czasach kuskus otrzymuje się w procesie granulowania mąki pszennej z wodą i dodatkami, a następnie przesiewania przez sito o odpowiedniej gęstości.

A po czym poznać, że kuskus jest już gotowy do spożycia?

PM: Wystarczy, że zalejemy go wrzątkiem - tak aby powierzchnia wody przewyższała o ok. 1 cm powierzchnię granulek - i odczekamy 5 minut. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki.

No dobrze, to jakie mamy możliwości przygotowywania potraw z kuskusem?

PM: Możliwości jest całe mnóstwo. Może zacznę od tego, że jeśli ktoś chce podbić smak kuskusu już na samym wstępie, to może zamiast wodą zalać ziarenka bulionem mięsnym lub warzywnym. Przechodząc do tematu właściwego, kuskus może być składnikiem sałatek czy zup, może z powodzeniem wchodzić w skład farszu na pierogi. Oczywiście swoje zastosowanie znajdzie we wszelkich daniach z mięsem i sosem, np. w gulaszu. Co ciekawe, kuskus dobrze łączy się również ze słodkimi składnikami, tworząc deser np. w połączeniu z miodem, orzechami czy suszonymi owocami.

Mam kilka swoich ulubionych przepisów, a oto i one:

Po pierwsze, pomysł na szybki i prosty obiad z kuskusem. Dla fanów mięsa będzie to Kuskus z wołowiną. To przepis na gulasz w najlepszym wydaniu, z pysznymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Gulasz podany z kuskusem smakuje doskonale!

Zwolennicy pierogów powinni spróbować, jak dobrze smakuje kuskus użyty do przygotowania farszu. W połączeniu z cebulką i ulubionym rodzajem mięsa daje pyszny efekt i na długo pozostawia uczucie sytości.

 

Składniki:

- 200 g mięsa mielonego wieprzowego

- 1 Bulionetka drobiowa Knorr

- 150 g kaszy kuskus

- 1 cebula

- 1 jajko

- 2 szklanki mąki

- 2 łyżki oleju

- 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Odmierz kaszę i wodę w tej samej objętości. Wodę zagotuj z Bulionetką Knorr.

Pierogi z mięsem i kuskusem

Przygotowanym bulionem zalej kaszę i odstaw pod przykryciem na 1 minutę.
Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie połącz kaszę kuskus, mielone mięso i cebulkę wraz z olejem z patelni.
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Wymieszaj jajko ze szklanką lekko słonej przegotowanej wody i wlewaj do mąki, zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
Ciasto rozdziel na dwie części, rozwałkuj na placek i za pomocą szklanki wyciśnij kółka.
Nałóż łyżką farsz na środek każdego kółka. Złóż je na pół i zlep brzegi. Następnie gotuj pierogi w dużej ilości wody przez 3-5 minut, aż będą miękkie. Takie pierogi możesz podawać gotowane lub smażone.

 

Osobna historia to sałatki z kuskusem. Jest wiele możliwości łączenia smaków. Ja polecam zwłaszcza Sałatkę z kuskusem, papryką i soczystym kurczakiem, której świeżości nadaje nutka cytryny oraz kolendra.

 

Składniki:

- 5 piersi z kurczaka

- Fix Knorr Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem

- 1 opakowanie kaszy kuskus

- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr

- 2 papryki

- cebula czerwona1 szt

- pęczek świeżej kolendry

- 1 cytryna

- 5 łyżek oleju słonecznikowego

- 5 łyżek oleju z pestek winogron

- 1 łyżka czarnego sezamu

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kuskusem, papryką i soczystym kurczakiem

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.
Fix Knorr wymieszaj z olejem słonecznikowym i natrzyj mięso. Następnie przełóż je wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Fix Knorr.
Zamknij szczelni


Źródło: materiały prasowee torebki i smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.
Kuskus przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Potem przełóż go do dużej miski. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kaszy.
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem z pestek winogron i sokiem z cytryny. Dodaj kuskus i warzywa.
Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Następnie pokrój mięso w kostkę.
Połącz wszystkie składniki z sosem, mięsem i posiekaną kolendrą. Przełóż do mniejszych miseczek i podawaj posypane uprażonym sezamem. Jeśli nie dostaniesz czarnego sezamu, możesz go zastąpić jasnym.

 

Źródło: materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lolakiki 17 marca 2015 KUSKUS TO NIE JEST KASZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń