Do góry

Newsy

Oliwa czyni cuda

Już starożytni używali oliwy jako leku na oparzenia słoneczne, bóle głowy i brzucha, a liśćmi drzewa oliwnego oczyszczali rany. Arabowie i Izraelici smarowali stopy oliwą z oliwek, aby uchronić się przed ranami spowodowanymi długim marszem, a także przed ukąszeniami jadowitych węży i owadów. Badania dowiodły, że oliwa ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami, między innymi zapobiega nowotworom.

Fot. 123RF/Picsel

Oczyszczanie ran liśćmi oliwnymi to świetny pomysł również dla nas - radzą sobie one z wirusami, bakteriami, a nawet mają właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze. Ekstrakt z liścia oliwnego stosowany jest przy leczeniu zakażenia gronkowcem, paciorkowcem i salmonellą; pomaga również przy leczeniu grzybic.
Oliwa jest łatwo przyswajalnym tłuszczem, korzystniejszym dla człowieka od tłuszczów zwierzęcych. Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pobudzają jelita i wątrobę do produkcji HDL czyli tak zwanego "dobrego cholesterolu". Zmniejsza on stężenie cholesterolu LDL, który w głównej mierze odpowiedzialny jest za choroby serca i układu krążenia. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cukru we krwi, powinny więc być spożywane przez osoby chore na cukrzycę.

Nie tylko dla pań

Oliwa jest sprzymierzeńcem w walce z nadwagą - pobudza trawienie i oczyszcza organizm, a nienasycone kwasy tłuszczowe szybko rozkładają się w procesie przemiany materii, i nie są magazynowane w tkankach tłuszczowych. Będąc na diecie, powinniśmy pamiętać o oliwie, bo nie tylko pomoże zrzucić nam zbędne kilogramy, dostarczy też substancji odżywczych - jest doskonałym źródłem witamin A, E, D i K. Właśnie ze względu na zawartość witaminy E, polecana jest kobietom w ciąży i karmiącym; gdyż dzieci do prawidłowego rozwoju potrzebują dużych ilości tej witaminy.

Oliwa wykazuje ogólne działanie antyrakowe, przede wszystkim zaś przeciwdziała genom wywołującym raka piersi, dzięki obecności kwasu oleinowego. Włączenie do diety oliwy z oliwek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka aż o 9%!
Oliwa zawiera też wapń, który wzmacnia nasze kości i zęby, a podawana dzieciom pomaga w prawidłowym kształtowaniu się kości. Obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzakrzepowe; zapobiega łączeniu się płytek krwi, a tym samym miażdżycy.

Oliwa dla zdrowia i urody

Oliwa wpływa pozytywnie na układ moczowy, pomaga przy nieżycie żołądka; zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się przez likwidację wolnych rodników.
Nie bez znaczenia jest również działanie kosmetyczne oliwy. Od dawna stosowano ją do produkcji mydła, dziś też jest składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry. Świetnie odżywia i nawilża suchą skórę, ma działanie wygładzające i regenerujące, koi podrażnienia. Możemy używać jej do kąpieli, lub do przyrządzania domowych maseczek. Wcierana w wysuszone włosy, odżywia je, nadaje blask i miękkość.

Wykorzystano:
Science Daily

Wikipedia

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń