Boże Narodzenie na słodko

A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki.

SKŁADNIKI

- 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania

- ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru

- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 ¼ szklanki mleka

- ¼ łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 3 truskawki

PRZYGOTOWANIE

Krok 1
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.
Krok 2
Do miski wsypujemy płatki owsiane, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Podgrzewamy lekko mleko, aby było ciepłe. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko, miód i ekstrakt waniliowy.
Krok 3
Do miski wsypujemy płatki owsiane, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Podgrzewamy lekko mleko, aby było ciepłe. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko, miód i ekstrakt waniliowy.
Krok 4
Owsianki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Owsianki podajemy posypane pozostałymi płatkami owsianymi z dodatkiem pokrojonych truskawek.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pychotka bożonarodzeniowa

Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...

Odsłon: 12592

>60 min
15
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 1428

>60 min
18
Przekąski Zapiekane ziemniaczki

Tak przygotowane ziemniaki mogą być do drugiego dania lub jako przekąska.

Odsłon: 1897

30 min
7
Przekąski Śledź po kaszubsku

Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...

Odsłon: 5744

30 min
4