Do góry

Newsy

Piotr Wielki, Eton i deser z truskawek

Kto jest twórcą najsłynniejszego deseru z truskawek? Prawidłowa odpowiedź brzmi: pies. Chociaż brzmi to absurdalnie, taka jest prawda. Desery truskawkowe uwielbiał Piotr Wielki, a najsłynniejszy powstał na słynnej Eton.

Truskawki można jeść na przeróżne sposoby, ale najbardziej lubimy je na słodko. Są składnikami wielu deserów, ale tylko dwa desery na bazie tych owoców zyskały światową sławę.

Truskawki w środku mroźnej, rosyjskiej zimy

Anegdota mówi, że car Piotr I ze słynnej dynastii Romanowów, zażyczył sobie w środku zimy truskawek z bitą śmietaną. Jego podwładni spełnili ten kaprys, i choć do dziś nie wiadomo jak im się to udało, w gruncie rzeczy nie ma w tym nic dziwnego, gdyż car ów był wyjątkowo okrutny. Jego podwładni gotowi byli zdobyć owe truskawki choćby cudem. Zdarzenie to przeszło do historii, a dziś jeden z najpopularniejszych deserów owocowych to truskawki a'la Romanow - czyli świeże owoce z dodatkiem cukru, bitej śmietany i Cointreau bądź innego likieru typu triple sec - słodkiego, trzykrotnie destylowanego, o smaku pomarańczy.

Niektórzy uważają, że ów truskawkowy deser pierwszy zrobił francuski kucharz, Marie Antonine Careme dla cara Rosji Aleksandra I. Istnieje jeszcze jedna hipoteza co do pochodzenia tego deseru - według niej, autorem był niejaki Prince Michael Romanoff, kucharz w kalifornijskiej restauracji Romanoff. Na pewno wiadomo tylko jedno - to właśnie Francuzi w XIX wieku wymyślili, aby truskawki nasączyć likierem pomarańczowym ;smak alkoholu czyni ten deser wyjątkowym.

Bałagan na tylnym siedzeniu samochodu

Eton Mess to angielski deser, który podawany jest podczas corocznego rozdawania nagród w college'u Eton, które odbywa się w ostatnią środę maja. Ponoć deser ten wynalazł... labrador, który wraz ze swymi właścicielami jechał na piknik pewnego ciepłego, letniego dnia. Siedział na tylnym siedzeniu samochodu, wraz z koszem piknikowym, na którym w pewnym momencie się położył i zgniótł znajdujące się w nim truskawki, i bezy wraz ze śmietaną. Na pewno wiadomo, że deser ten sprzedawano w szkolnym sklepiku w Eton już w latach 30-tych ubiegłego wieku, ale początkowo składał się tylko z truskawek bądź bananów, śmietany i lodów, podanych w jednym pucharku. Bezy dodano później, i prawdopodobnie pierwszy zrobił to Michael Smith, autor słynnej książki kucharskiej o kuchni brytyjskiej w latach 70- tych. Wymieszał on dokładnie pokruszone bezy ze zmiażdżonymi truskawkami i śmietaną - stąd nazwa "mess" czyli bałagan - dobrze wymieszany deser faktycznie ma wygląd nieco chaotyczny. Deser ten podawany jest też w angielskim college'u Lancing, gdzie nazywa się go Lancing mess.

Złośliwi twierdzą, że Eton Mess to jedno z niewielu dań kuchni brytyjskiej, które naprawdę warte jest spróbowania. Nie zważajmy jednak na krytykę kuchni Brytyjczyków, Eton mess to danie smakowite, proste i szybkie, na pewno warto go spróbować.

 

Autor tekstu: Anna Lenczowska

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń