Boże Narodzenie na słodko

Nadeszły zimowo-jesienne wieczory, a wraz z nimi spadki odporności i fale przeziębień. Latem, podczas wysokich temperatur organizm ludzki nie jest narażony na ataki choroby, jednak przy obecnej aurze układ odpornościowy człowieka pracuje bardzo intensywnie. Jak skutecznie (i przyjemnie) pokonać przeziębienie w jeden wieczór? Grzanym piwem!

Do najzdrowszych metod walki z przeziębieniem należą te, które są przekazywane „ z pokolenia na pokolenie". Jednym z kulinarnych sposobów radzenia sobie od wielu lat ze spadkami odporności obok ciepłego mleka z czosnkiem, czy lipowej herbaty jest grzane piwo. Ciepły złoty napój z dodatkiem przypraw, działa jak miód na nasze ciało, kojąc nerwy, rozgrzewając i nie podrażniając gardła. Sposobów na przyrządzenie smacznego piwa jest wiele, jednak na pewno wiedza eksperta będzie bezcenna. Daniel Huras piwowar krakowskiego Browaru Lubicz o piwie wie wszystko! Zapytany o idealną recepturę na grzane piwo odpowiada- „ Przepisów na przyrządzenie grzanego piwa jest bardzo wiele. Wszystko uzależnione jest od gustu osoby pijącej." Zapytaliśmy więc o czym podczas przyrządzania grzanego piwa trzeba pamiętać- „Powinniśmy zwrócić uwagę na otwarcie piwa, które będziemy podgrzewać nieco wcześniej, aby mogło się lekko wygazować". Daniel Huras podkreśla, że niewskazane jest również doprowadzenie do wrzenia trunku, ponieważ spowoduje to zgęstnienie i spienienie piwa. „ Miód, cytryna, cukier, imbir, gałka muszkatołowa, jajko, kandyzowane owoce, cynamon, kardamon, czy goździki to składniki, które urozmaicą piwny trunek"- podpowiada Pan Daniel i podaje przepis na przyrządzenia piwa.

 

Grzane piwo z jajkiem

Przygotuj:

  • 500 ml piwa
  • 2 łyżki cukru
  • szczyptę imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 4 goździki
  • 1 łyżkę miodu

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka piwo i dopraw przyprawami
  2. Na małym ogniu podgrzewaj złocisty trunek
  3. Oddziel żółtko od białka
  4. Do żółtka dodaj cukier energicznie ubijając całość przez kilka minut
  5. Dodaj trzy łyżki ciepłego piwa do ubitej konsystencji aby zapobiec ścięciu żółtka
  6. Następnie połącz wszystko w jednym naczyniu
  7. Do smaku dodaj łyżkę miodu

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pychotka bożonarodzeniowa

Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...

Odsłon: 14330

>60 min
17
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 1668

>60 min
19
Przekąski Zapiekane ziemniaczki

Tak przygotowane ziemniaki mogą być do drugiego dania lub jako przekąska.

Odsłon: 2514

30 min
7
Przekąski Śledź po kaszubsku

Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...

Odsłon: 6593

30 min
4