Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka w keczupie to rewelacyjny przepis na rozpadające się i miękkie mięso z bogatym, domowym sosem. Te pieczone żeberka wieprzowe są najpierw nacierane mieszanką przypraw, powoli pieczone, a na końcu polane słodko-pikantnym sosem, co jest gwarancją ich niepowtarzalnego smaku. Żeberka możesz także wrzucić na grill.
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 310
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 121
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 819
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 310
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 121
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 819
Składniki
Połącz wszystkie sypkie składniki do mieszanki przypraw. Możesz użyć suszonego czosnku lub świeżego, przeciśniętego przez praskę. Mocno natrzyj żeberka powstałą mieszanką przypraw (szczególnie stronę z większą ilością mięsa). Odstaw do zamarynowania do lodówki na 30 minut, a nawet całą noc.
Umieść żeberka w naczyniu żaroodpornym, wlej cydr, przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz w 160°C przez około 1 godzinę 30 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie wyjmij żeberka z piekarnika, skrop oliwą lub olejem, a następnie zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C i wstaw do pieca na 15 minut, aż żeberka się podpieką i staną się bardziej chrupiące. Po tym czasie ponownie wyjmij żeberka i odwróć, by grubsza strona była na górze. Posmaruj mięso połową domowego sosu keczupowego i wstaw na kolejne 10 minut. Po tym czasie przewróć i polej resztą sosu. Gotowe żeberka wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.