Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka w keczupie to rewelacyjny przepis na rozpadające się i miękkie mięso z bogatym, domowym sosem. Te pieczone żeberka wieprzowe są najpierw nacierane mieszanką przypraw, powoli pieczone, a na końcu polane słodko-pikantnym sosem, co jest gwarancją ich niepowtarzalnego smaku. Żeberka możesz także wrzucić na grill.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 37
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 65
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 72
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 111
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 37
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 65
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 72
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 111
Składniki
Połącz wszystkie sypkie składniki do mieszanki przypraw. Możesz użyć suszonego czosnku lub świeżego, przeciśniętego przez praskę. Mocno natrzyj żeberka powstałą mieszanką przypraw (szczególnie stronę z większą ilością mięsa). Odstaw do zamarynowania do lodówki na 30 minut, a nawet całą noc.
Umieść żeberka w naczyniu żaroodpornym, wlej cydr, przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz w 160°C przez około 1 godzinę 30 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie wyjmij żeberka z piekarnika, skrop oliwą lub olejem, a następnie zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C i wstaw do pieca na 15 minut, aż żeberka się podpieką i staną się bardziej chrupiące. Po tym czasie ponownie wyjmij żeberka i odwróć, by grubsza strona była na górze. Posmaruj mięso połową domowego sosu keczupowego i wstaw na kolejne 10 minut. Po tym czasie przewróć i polej resztą sosu. Gotowe żeberka wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.