Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka przekąska na weekend? A może słodki deser dla niespodziewanych gości? Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkiem to doskonała propozycja.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 313
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32815
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 685
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 113
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 313
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32815
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 685
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 113
Składniki
Rozpocznij od przygotowania nadzienia. Obierz jabłka ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w średnią kostkę. Dodaj cynamon i cukier. Wymieszaj.
Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki, trzeba je przygotować do nadziewania. Kształt właściwie zależy od Twojej wyobraźni, ale jeśli chcesz przygotować finezyjne ciastka z ciasta francuskiego z jabłkiem, podziel je na równe kwadraty o długości i szerokości ok. 8-10 cm.
Złóż każdy kawałek na pół, aby otrzymać trójkąt. Trzymając przed sobą długi bok po lewej stronie, a wierzchołek po prawej, natnij brzegi ok. 1 cm od krawędzi. Ważne, aby nie nacinać ciasta wzdłuż brzegów do samego końca. Zostaw ok. pół centymetra przerwy.
Rozłóż wszystkie kwadraty. Górny brzeg przełóż na dolny, a dolny na górny. W ten sposób uzyskasz ciekawy kształt z ramką, a środkowa część ciasta służy do wypełnienia.
Na każdy kwadrat ciasta francuskiego nałóż przygotowane wcześniej nadzienie z jabłek, cukru i cynamonu. Roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi każdego ciastka. Opcjonalnie możesz udekorować ciasto francuskie cukrem. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni z włączoną grzałką górną i dolną.