Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję pyszną sałatkę z makaronem ryżowym, ale nie z ryżu, a w kształcie ryżu, z prażonym słonecznikiem, ananasami i kukurydzą - jest przepyszna i serdecznie ją polecam.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Słonecznik prażymy na suchej patelni, ale dla poprawienia smaku dokładamy łyżkę masła. Prażymy na złoto i odkładamy na bok. Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wystudzony makaron przerzucamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę. Dodajemy pokrojone w kosteczki ananasy, dodajemy uprażony słonecznik i mieszamy. Następnie dodajemy majonez - około 5 łyżek lub więcej - mieszamy. Dodajemy sól, pieprz do smaku, mieszamy i gotowe. Można jeść od razu, można też najpierw schłodzić. Trzeba pamiętać, że po schłodzeniu, jeżeli wcześniej daliśmy za mało majonezu, sałatka może okazać się zbyt sucha, dlatego nie warto żałować majonezu. Sałatka jest przepyszna, polecam i życzę smacznego :-)