Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi to bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników warzywa. Sezon na nie trwa dość krótko, więc warto przyrządzać je na wiele sposobów, dopóki możemy się nimi cieszyć. Bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu daniem są zapiekane szparagi z włoskimi kluseczkami gnocchi i pomidorkami cherry. Gnocchi możesz przygotować samodzielnie (w podobny sposób, jak polskie kopytka) lub – jeśli masz naprawdę niewiele czasu – kupić i ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 847
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4468
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1075
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 474
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3246
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 847
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4468
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1075
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 474
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3246
Składniki
Opłucz szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Wstaw do wysokiego garnka z gotującą się wodą – lekko osoloną. Z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki masła. Gotuj przez kilka minut (szparagi zielone – 2-3 minuty, szparagi żółte – 4-5 minut). Odcedź.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przekrój wszystkie pomidorki na pół i wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego. Skrop je oliwą z oliwek, lekko posól i wstaw do piekarnika na 10 minut.
Posiekaj drobno szalotkę i czosnek. Podsmaż chwilę na maśle klarowanym. Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika. Na warstwie pomidorków cherry rozsyp ugotowane gnocchi i ułóż szparagi. Oblej danie masłem z szalotką i czosnkiem. Posyp startym parmezanem i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 5 minut. Zapiekane szparagi podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki.