Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy robiłeś już kiedyś sernik amaretto? Ten włoski likier migdałowy niesamowicie podbija smak ciasta i nadaje my wyjątkowy aromat. Najczęściej amaretto bywa wykorzystywane do przygotowania klasycznego tiramisu, jednak w serniku także jest jego miejsce. Spróbuj, a z pewnością nie pożałujesz.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Herbatniki pokrusz, by uzyskać konsystencję sypkiego piasku. Rozpuść masło w małym garnku i ostudź. Wymieszaj oba składniki i dodaj likier. Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. By lepiej się trzymał, możesz blaszkę lekko natłuścić masłem. Herbatniki wykładamy na spód tortownicy i wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Składniki na masę serową wyjmij szybciej, by nabrały temperatury pokojowej. Żółtka zmiskuj z cukrem, miękkim masłem, ekstraktem z wanilii i likierem. Dodaj budyń waniliowy, twaróg i śmietanę kremówkę. Zmiksuj wszystko do połączenia składników.
W osobnym naczyniu zmiksuj białka ze szczyptą soli, aż do uzyskania sztywnej piany. Delikatnie połącz pianę z masą serową. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza i ustaw program góra-dół, bez termoobiegu. Można też upiec sernik w kąpieli wodnej. Można również umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą na dolnej półce piekarnika, by w ten sposób zapewnić sernikowi wilgotność w trakcie pieczenia.
Ciasto piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 70-80 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, bowiem może to spowodować, że ciasto opadnie. Po upieczeniu, trzymaj sernik około 20 minut w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Po tym czasie lekko uchyl drzwiczki.
Gdy ciasto będzie zimne, wierzch udekoruj masą kajmakową i lekko posiekanymi migdałami.