Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś chciałam Wam przypomnieć klasykę, do której każdy wraca i której żaden nie odmówi. Delikatna kruchość maślanego ciasta z kwaskowatością marmolady, zwieńczona pierzynką cukru pudru, siadajcie do stołu, ja idę robić kawę ;-) Przepis na około 40 sztuk.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1154
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5680
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8773
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18210
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1154
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5680
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8773
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18210
Składniki
Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy drobno.
Potem dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy sprawnie kruche ciasto, jeśli się bardzo klei możemy lekko podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, wkładamy do zamrażarki na 30 min.
Po upływie wyżej wymienionego czasu na podsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka, jedne z dziurką w środku, a tyle samo drugich bez otworu.
Ciasteczka ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia (funkcja grzania góra-dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). To samo robimy z pozostałym ciastem z zamrażarki. Upieczone ciasteczka przekładamy marmoladą lub innym nadzienie lekko dociskając. Podajemy polane polewa czekoladową lub po prostu posypane cukrem pudrem.