Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla makowa siostry Anastazji to klasyczna propozycja ciasta, która musi znaleźć się na wigilijnym stole. Strucla nie wymaga długiego czasu przygotowań i jest bardzo prosta. Długi czas pieczenia gwarantuje idealnie przylegającą skórkę.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9578
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4438
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 205
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20871
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9578
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4438
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 205
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20871
Składniki
Przygotuj ciasto. W miseczce rozdrobnij drożdże z cukrem. Dodaj połowę śmietany i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw aż drożdże zaczną pracować. W dużej misce umieść przesiane: pozostałą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Dodaj żółtka i pozostałą śmietanę, a także zaczyn drożdżowy. Dobrze wyrób ciasto rękoma i uformuj kulę. Włóż ją do zimnej wody i odstaw do momentu wypłynięcia.
Przygotuj masę makową. Mak sparz. Masło roztop i ostudź. W misce wymieszaj ze sobą: mak, miód, cukier, wanilię, bakalie, żółtka, sól. Przełóż masę na patelnię i podsmaż do odparowania płynu. Ostudź. Białka ubij na sztywną pianę. Wmieszaj ją delikatnie do maku.
Przygotuj makowce. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nią rozwałkuj na prostokątne placki o grubości ok. 1 cm. Na cieście rozsmaruj po połowie masy makowej, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca na każdym boku. Zwiń makowce w rulony i przełóż je do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 50 st. Celsjusza. Makowce wstaw do piekarnika na ok. 30 minut przy otwartych drzwiach. Po tym czasie zamknij drzwiczki i zwiększ temperaturę do 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez kolejne 45 minut. Wyjmij makowce i ostudź. Struclę makową siostry Anastazji podawaj posypaną cukrem pudrem.