Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla makowa siostry Anastazji to klasyczna propozycja ciasta, która musi znaleźć się na wigilijnym stole. Strucla nie wymaga długiego czasu przygotowań i jest bardzo prosta. Długi czas pieczenia gwarantuje idealnie przylegającą skórkę.
...ale pyszny.
Odsłon: 702
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 625
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 360
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 159
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5130
...ale pyszny.
Odsłon: 702
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 625
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 360
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 159
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5130
Składniki
Przygotuj ciasto. W miseczce rozdrobnij drożdże z cukrem. Dodaj połowę śmietany i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw aż drożdże zaczną pracować. W dużej misce umieść przesiane: pozostałą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Dodaj żółtka i pozostałą śmietanę, a także zaczyn drożdżowy. Dobrze wyrób ciasto rękoma i uformuj kulę. Włóż ją do zimnej wody i odstaw do momentu wypłynięcia.
Przygotuj masę makową. Mak sparz. Masło roztop i ostudź. W misce wymieszaj ze sobą: mak, miód, cukier, wanilię, bakalie, żółtka, sól. Przełóż masę na patelnię i podsmaż do odparowania płynu. Ostudź. Białka ubij na sztywną pianę. Wmieszaj ją delikatnie do maku.
Przygotuj makowce. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nią rozwałkuj na prostokątne placki o grubości ok. 1 cm. Na cieście rozsmaruj po połowie masy makowej, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca na każdym boku. Zwiń makowce w rulony i przełóż je do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 50 st. Celsjusza. Makowce wstaw do piekarnika na ok. 30 minut przy otwartych drzwiach. Po tym czasie zamknij drzwiczki i zwiększ temperaturę do 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez kolejne 45 minut. Wyjmij makowce i ostudź. Struclę makową siostry Anastazji podawaj posypaną cukrem pudrem.