Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na babkę z cytrynową nutą, która pięknie wyrasta, jest niezwykle puszta i obłędnie smaczna. Przygotujecie je z prostych, łatwo dostępnych składników, które w większości odnajdziecie w swojej kuchni. Przepis warty zapamiętania!
Forma na babkę, mikser
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 305
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 110
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 150
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 305
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 110
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 150
Składniki
Ważna uwaga: wszystkie składniki do przygotowania babki najlepiej wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia (powinny osiągnąć temperaturę pokojową).
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij razem z cukrem i miękką margaryną na puszystą masę.
Cytrynę umyć, następnie sparzyć wrzątkiem. Skórkę cytryny zetrzeć n tarce z drobnymi oczkami.
Startą skórkę cytrynową dodać do masy, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać pianę z białek do ciasta. Składniki wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą lub wiórkami kokosowymi.
Ciasto przelać do formy. Babkę cytrynową piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut.