Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 49
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 49
Składniki
Mięso dokładnie oczyścić, umyć i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać oczyszczone/obrane, umyte warzywa tj marchewki, pietruszkę, selera i obraną, opaloną nad ogniem cebulę. Gotować na wolnym ogniu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i sól. Gotować tak długo aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso kurzęce można wcześniej wyjąć, bo szybciej się gotuje. Wyjąć pozostałe mięso i warzywa. Mięso oddzielić od kości i przełożyć do miseczki. Dodać osączoną na sicie kukurydzę i pokrojone w plasterki marchewki. Delikatnie przemieszać. Wywar przecedzić. Przecedzonym wywarem zalać mięso w miseczce. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem mięso wyjąć z miseczki. Wystarczy ogrzać miseczkę np w ciepłej wodzie żeby mięso się odkleiło. Przyłożyć talerz i obrócić do góry dnem. Udekorować wg uznania. Podać z sokiem z cytryny lub octem. Smacznego.