Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 850
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2838
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1692
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14604
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 850
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2838
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1692
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14604
Składniki
Mięso dokładnie oczyścić, umyć i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać oczyszczone/obrane, umyte warzywa tj marchewki, pietruszkę, selera i obraną, opaloną nad ogniem cebulę. Gotować na wolnym ogniu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i sól. Gotować tak długo aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso kurzęce można wcześniej wyjąć, bo szybciej się gotuje. Wyjąć pozostałe mięso i warzywa. Mięso oddzielić od kości i przełożyć do miseczki. Dodać osączoną na sicie kukurydzę i pokrojone w plasterki marchewki. Delikatnie przemieszać. Wywar przecedzić. Przecedzonym wywarem zalać mięso w miseczce. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem mięso wyjąć z miseczki. Wystarczy ogrzać miseczkę np w ciepłej wodzie żeby mięso się odkleiło. Przyłożyć talerz i obrócić do góry dnem. Udekorować wg uznania. Podać z sokiem z cytryny lub octem. Smacznego.