Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie masz możliwości grillowania w ogródku lub pogoda nie dopisała, zawsze możesz upiec szaszłyki w piekarniku. Sposób przygotowania jest taki sam, a pieczenie trwa tylko 20 minut! Przepis na szaszłyki możesz dowolnie modyfikować, mięso łączyć z owocami lub ulubionymi warzywami.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 665
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 665
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Do miski wlej 2 łyżki oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszaj.
Kurczaka pokrój w dużą kostkę, wrzuć do miski z marynatą i wymieszaj. Każdy z kawałków powinien być pokryty olejem i przyprawami. Odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
Papryki podziel na większe kawałki, a cebule pokrój na ósemki. Wszystkie warzywa wrzuć do miski i skrop łyżką oleju.
Na drewniane patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie mięso, papryki i cebule.
Szaszłyki przełóż do naczynia żaroodpornego lub ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. W połowie czasu pieczenia obróć szaszłyki, dzięki temu upieką się równomiernie.