Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt, owoce i bita śmietana z mascarpone. Nic wyszukanego, podstawowe składniki, proste wykonanie. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się tym wspaniałym smakiem. Wierzch biszkoptu ścięłam i pokruszyłam. Posypałam nim ciasto, taki prosty sposób na dekorację :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 161
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3881
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 298
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 633
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 161
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3881
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 298
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 633
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypywać stopniowo cukier i dalej ubijać. Kiedy piana będzie gęsta, dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę, żeby wszystko ładnie się połączyło. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i kakao. Delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy) Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 25 minut.
Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Kiedy wystygnie, ściąć górę biszkoptu i pokruszyć.
Brzoskwinie pokroić i ułożyć na cieście. Nie trzeba ich odsączać. Syrop który spłynie z brzoskwiń nasączy ciasto. Śmietankę ubić (musi być dobrze schłodzona) pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie mascarpone. Ubijać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły, a krem był gęsty. Gotowy krem wyłożyć na owoce, wyrównać.
Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Delikatnie docisnąć.
Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.