Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z nas nie lubi pizzy? Przygotowana na chrupiącym, drożdżowym cieście z ulubionymi dodatkami skusi każdego. Calzone to pizza o charakterystycznym kształcie przypominającego dużego pieróga. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne włoskie calzone z pomidorkami, mozzarellą i cebulą.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1988
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1988
Składniki
Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy ciepłą wodę i mieszamy do połączenia składników.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i przelewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy olej oraz odrobię soli. Zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Zabieramy się za nadzienie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość podsmażamy przez kilka minut. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Patelnię odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Ser mozzarella kroimy w drobną kostkę i dodajemy do przestudzonego farszu.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na cztery równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę i rozwałkowujemy na okrągły placek. Na środek układamy farsz. Boki zlepiamy ze sobą.
Calzone pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez około 25 minut.