Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawałowe słodkości dla cukrzyka. Te pączki są przygotowane bez dodatku cukru na bazie mąki orkiszowej, która świetnie sprawdza się do tego typu słodkości. Po ten przepis bez obaw mogą sięgnąć diabetycy oraz kobiety borykające się z cukrzycą ciążową. Życzymy smacznego!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1238
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 247
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2252
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4334
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1238
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 247
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2252
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4334
Składniki
Do miski kruszymy świeże drożdże. Dodajemy łyżkę ksylitolu, łyżkę mąki orkiszowej. Składniki zalewamy 50 ml ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli.
Do miski wlewamy pozostałą część mleka i cukru, dodajemy margarynę. Składniki podgrzewamy, ale nie gotujemy. Składniki powinny być rozpuszczone i ciepłe.
Do miski z mąką dodajemy zaczyn, następnie wlewamy ciepłe mleko z cukrem i margaryną, dodajemy wódkę. Wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, dobrze napowietrzone i odchodzić od dłoni oraz miski.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką orkiszową. Krótko zagniatamy. Następnie dzielimy ciasto na pół, każdą połówkę dzielimy jeszcze raz na pół, ćwiartki ciasta dzielimy ponownie raz na pół. Kroimy do momentu uzyskania 18 kawałków ciasta równej wielkości. Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągły placek. Na środek wykładamy łyżeczkę dżemu bez cukru. Brzegi ciasta zlepiamy. Formujemy okrągłą kulkę.
W dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni. Pączki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone pączki odsączamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym.
Do młynka wsypujemy ksylitol. Mielimy go na pył. Zmielonym ksylitolem posypujemy usmażone, lekko ciepłe pączki.