Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Grzesiek bez pieczenia to pyszny smakołyk z dodatkiem popularnych wafelków idealny do popołudniowej kawy. Mimo swojej kaloryczności polecam go szczególnie miłośnikom słodkości, będą nim zachwyceni.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Na ciastkach umieszczamy dżem i starannie go rozsmarowujemy. Wafelki Grześki kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje, pod koniec miksowania dodajemy śmietan – fixy. Do masy wrzucamy połowę pokrojonych wafelków i wszystko delikatnie razem łączymy. Tak przygotowaną masę przekładamy na warstwę dżemu i dokładnie ją rozprowadzamy. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe wafelki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.