Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczoną cieciorką to propozycja na pożywną i bardzo smaczną kolację, szczególnie latem. Ciecierzyca ma przyjemny, maślano-orzechowy smak. Po jej upieczeniu jest przyjemnie chrupka. W połączeniu z warzywami stanowi prawdziwą bombę witaminową.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3670
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 150
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 872
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3670
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 150
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 872
Składniki
Ciecierzycę namocz w dużej ilości wody na kilkanaście godzin przed przygotowaniem sałatki, najlepiej pozostaw ją na noc. Następnie ją przepłucz i odcedź.
Cieciorkę zalej wodą lekko ponad jej poziom i gotuj przez 30 minut. Odcedź.
Przygotuj pieczoną ciecierzycę. Olej wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszaj z cieciorką, by każde ziarenko było pokryte tłuszczem. Wysyp całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz cieciorkę przez ok. 40 minut w temperaturze 160 st. Celsjusza z funkcją termoobiegu. W trakcie pieczenia kilkukrotnie przemieszaj ziarna, żeby równomiernie się upiekły.
Gotową ciecierzycę wyjmij i ostudź.
Cebulę pokrój w grubą kostkę i przelej wrzątkiem.
Ogórka i pomidory pokrój w kostkę.
Awokado obierz ze skórki i pokrój w paseczki.
Sałatę podrzyj na drobne kawałki.
W misce sałatkowej umieść wszystkie warzywa i ciecierzycę. Dobrze wymieszaj. Sałatkę polej równomiernie oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
Sałatka z pieczoną ciecierzycą świetnie smakuje na zimno, po schłodzeniu w lodówce.