Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy myślimy o kapuśniaku, przed oczami staje nam gęsta, sycąca zupa, idealna na zimowe mrozy. Ale czy wiesz, że to danie ma również swoją letnią odsłonę? Poznaj kapuśniak z młodej kapusty - lekką, pełną witamin wersję, która zachwyci cię świeżością i smakiem! Zapomnij o ciężkim, kwaśnym wywarze z kiszonej kapusty. Wiosenny kapuśniak bazuje na świeżej, młodej kapuście, która nadaje mu delikatny i słodki smak. Do tego bogactwo sezonowych warzyw: marchewka, pietruszka, seler, zielony groszek - prawdziwa bomba witaminowa! Miłośnicy tradycyjnych smaków mogą dodać do wywaru wędzone żeberka, które nadadzą mu aromatyczną nutę.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2314
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3446
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4145
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73823
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 559
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2314
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3446
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4145
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73823
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 559
Składniki
Obierz warzywa (marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, selera) i ugotuj wraz z żeberkami w około 2 l lekko osolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Odcedź wywar, wcześniej usuwając z niego szumowiny (jeśli był gotowany z żeberkami). Pokrój marchewkę i ziemniaki na mniejsze kawałki. Możesz też obrać żeberka i dodać mięso z powrotem do wywaru. Seler i pietruszka nie będą Ci już potrzebne (wykorzystaj np. do sałatki).
Pokrój drobno i przesmaż na maśle cebulę. Poszatkuj kapustę. Dodaj cebulę i kapustę do wywaru. Zagotuj. Gotuj przez 10-15 minut (aż kapusta stanie się miękka). Pod koniec gotowania dodaj do wywaru pokrojone pomidory, ugotowane ziemniaki i marchewkę. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj posiekanym koperkiem i pietruszką.