Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obok tradycyjnych pączków i faworków, to oponki z sera białego królują na naszych stołach w karnawale, a w szczególności w Tłusty Czwartek. Zobacz, jak łatwo je zrobić. Oponki z poniższego przepisu są łatwe i szybkie do przygotowania, a do tego nie chłoną tłuszczu, a z ich zrobienie poradzi sobie dosłownie każdy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2364
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1492
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3645
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1377
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2364
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1492
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3645
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1377
Składniki
Zacznij od przygotowania twarogu. Rozgnieć go widelcem, zmiel w maszynce albo zblenduj blenderem (nie za długo, tylko do zmiany konsystencji).
Dodaj żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zmiksuj krótko. Na koniec dodaj spirytus i ponownie połącz składniki, możesz to zrobić łyżką.
Do dużej miski albo na stolnicę przesiej mąkę pszenną. Dodaj do niej przygotowaną masę twarogową. Szybko i energicznie zagnieć ciasto, aby było jednolite i gładkie.
Rozwałkuj z ciasta placek na blacie posypanym mąką. Powinien mieć około 2 cm grubości. Szklanką albo innym naczyniem wykrój kółka. Wytnij też mniejsze okręgi, na samym środku oponek, np. kieliszkiem albo nakrętką.
Do szerokiego garnka wlej olej rzepakowy i rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza. Oponki serowe przekładaj partiami do gorącego tłuszczu. Z jednej strony smaż około minutę, aż będą złote, a na drugiej stronie nieco krócej.
Każdą porcję osusz na ręczniku papierowym. Kiedy wystygną, posyp cukrem pudrem.