Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Możesz pójść po linii najmniejszego oporu i zmieszać ocet jabłkowy, sos rybny i przyprawy, aby przygotować domowy sos Worcestershire. My jednak przedstawiamy przepis, który najbardziej przypomina oryginalną recepturę. Wszystkie dziwnie brzmiące element sosu znajdziesz w marketach na półkach ze zdrową żywnością i produktami kuchni świata. Domowy sos możesz przechowywać w lodówce nawet kilkanaście tygodni. Sos Worcestershire powstał dzięki brytyjskemu lordowi Sandysowi, który przywiózł oryginalną miksturę z Bengalu. W 1835 r. zlecił parze chemików odtworzenie egzotycznego smaku. Mężczyźni podjęli się wyzwania, ale rozczarowani rezultatami, zostawili butelki z przyprawą w piwnicy i o nich zapomnieli. Po kilku latach odnaleziono sos i dano mu drugą szansę. Podczas niezamierzonego procesu starzenia wytworzył się bogaty i pikantny smak. Sos Worcestershire (nazwa pochodzi od rodzimego miasta lorda – Worcester) rozprzestrzenił się w całej Europie, Ameryce i na całym świecie.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Do kielicha blendera włóż melasę, pastę z tamaryndowca, anchois, obraną i posiekaną w kostkę cebulę, obrany i pokrojony imbir oraz czosnek, a także połowę porcji octu. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przelej zawartość kielicha do garnka i dodaj pozostałe składniki (w tym resztę octu). Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Przelej sos do słoika, zakręć i przechowuj, ciemnym miejscu przez co najmniej 1 miesiąc (lub dłużej, jeśli chcesz uzyskać mocniejszy smak). Po leżakowaniu przelej sos przez sitko wyłożone gazą lub filtr do kawy i przechowuj w lodówce.