Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzisiejszych czasach dżemy i konfitury w dziesiątkach smaków można kupić zimą w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Jeśli jednak chcesz uniknąć jedzenia wysokoprzetworzonych produktów z mnóstwem sztucznych dodatków (nie wspominając o ogromnej ilości cukru), nie wahaj się poświęcić trochę czasu na samodzielne przetworzenie ulubionych owoców. Nie sięgaj przy tym po najprostsze rozwiązania – domowy dżem z dodatkiem cukru żelującego niewiele będzie się różnił od tego ze sklepu. Wypróbuj przepisu na dżem brzoskwiniowy z pektyną (oczywiście możesz zastąpić brzoskwinie truskawkami albo wiśniami) – naturalną substancją o właściwościach żelujących.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113036
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 411
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 751
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 566
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113036
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 411
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 751
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 566
Składniki
Obierz brzoskwinie i usuń z nich pestki. Pokrój owoce na kawałki. Przełóż do patelni lub garnka z grubym dnem i zasyp połową cukru. Wymieszaj. Podsmaż na palniku o średniej mocy. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zmniejsz moc palnika do minimum. Smaż przez około godzinę, mieszając co jakiś czas. Owoce powinny się rozpaść. Jeśli chcesz uzyskać dżem o gładkiej konsystencji, pod koniec zmiksuj brzoskwinie blenderem.
Wymieszaj pektynę z resztą cukru i sokiem z cytryny. Połącz z owocami i smaż na palniku o minimalnej mocy do czasu, aż dżem zgęstnieje (około 45 minut). Co jakiś czas zamieszaj.
Przygotuj słoiki o łącznej pojemności około 750 ml. Wyparz je i napełnij gorącym dżemem. Zakręć szczelnie i odstaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.