Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zalega Wam w domu serek mascarpone i nie wiecie tak jak ja do czego go wykorzystać oprócz deseru ? Podam Wam świetny przepis na babkę którą dziś wymyśliłam podczas pakowania pudeł do przeprowadzki. Babka wyszła bardzo smaczna efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 108
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 201
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1272
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 108
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 201
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1272
Składniki
Do miski przełożyć serek mascarpone wsypać cukier i zmiksować na jednolitą gładka masę. Następnie dodając po jednym całym jajku nadal miksować do połączenia się serka mascarpone z jajkami.
Gdy mamy już zmiksowany serek z jajkami dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz olej i mleko . Całość znowu zmiksować do połączenia się składników.
Jak już mamy wszystko zmiksowane, większą część ciasta przełożyć do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować kisiel, do mniejszej części ciasta wsypać kisiel i dodać 2 łyżki mleka. Zmiksować na jednolitą masę.
Na wcześniej wylaną masę przelać masę z kisielem można zrobić końcówką łyżki tak zwane esy floresy. Przygotowana babkę wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 - 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się babki i tak zwanego suchego patyczka.
Babkę po upieczeniu wyjąć z piekarnika, można posypać cukrem pudrem, ostudzić. Po wystudzeniu babkę odjąć od papieru i kroić dowolne kawałki.
Babka wyszła bardzo smaczna w środku mega wilgotna zaś z wierzchu lekko chrupiąca. Taka babka świetnie nadaje się do kawy jak również dla gości.