Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka szparagowa należy do tzw. roślin strączkowych – wyjątkowo zdrowych i pożywnych. Warto wzbogacać posiłki o zasobne w białko i kwasy omega kolorowe strączki. Żółte czy zielone? Zdanie są podzielone, więc można łączyć oba rodzaje. Najpopularniejszym sposobem podania fasolki szparagowej do obiadu jest okraszenie jej masłem i bułką tartą. To jednak wysokokaloryczny wariant. Równie pyszna jest z oliwą, czosnkiem i ziołami!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18053
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 674
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18053
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 674
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Składniki
Opłucz w durszlaku pod bieżącą wodą oba rodzaje fasolki (każdą z osobna – na razie nie łącz ich ze sobą) i odetnij z nich końcówki (tak, by nie odsłonić wnętrza strączków).
Zagotuj wodę z cukrem i solą. Włóż do niej zieloną fasolkę. Po kilku minutach dodaj żółtą fasolkę, która gotuje się krócej. Czas gotowania zależy od „wieku” strączków. Młoda fasolka gotuje się krócej niż starsza. By sprawdzić, czy jest już miękka, po prostu wyłów jeden strączek i go rozkrój. Zielona fasolka zwykle gotuje się 10-20 minut, żółta – 5-10 minut.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz go z oliwą i posiekanymi ziołami. Odcedź ugotowaną fasolkę i wymieszaj z przygotowaną oliwą.
Fasolkę szparagową do obiadu podawaj gorącą. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Jest przy tym świetnym substytutem mięsa, ponieważ zawiera dużo białka. Oczywiście możesz też wzbogacić fasolką szparagową dania mięsne. Albo potraktować ją jako samodzielne danie.