Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robert Makłowicz od lat podróżując po świecie, zbiera kulinarne inspiracje, które potem przekłada na swoje wyśmienite dania. Klopsiki inspirowane przepisem Roberta Makłowicza zrobione są z cielęciny oraz mięsa wieprzowego, towarzyszy im wyborny sos na bazie pora, cykorii oraz piwa typu pilzneńskiego. Takiemu daniu nie oprze się żaden mięsożerca. Klopsiki wychodzą pyszne i delikatne. Smacznego!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 226
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 226
Składniki
Zacznij od obrania i posiekania cebuli. Bułkę namocz w mleku. Następnie oba gatunki mielonego mięsa umieść w misce. Dodaj jajko, odciśniętą z mleka bułkę, posiekaną cebulę, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Połącz wszystkie składniki, a następnie uformuj klopsiki.
Obsyp klopsiki mąką, a następnie na rozgrzanym oleju usmaż je na złoty kolor. Przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotowanie sosu rozpocznij od umycia pora i cykorii, następnie pokrój je w plastry. Podsmaż na maśle, dodaj odrobinę cukru brązowego, wlej bulion i piwo. Wszystko gotuj, aż sos się zredukuje. Na koniec włóż klopsiki do sosu i gotuj przez około pół godziny. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe!