Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W jaki sposób przygotować piernik Magdy Gessler? Słynna restauratorka zwraca uwagę na wiele szczegółów, dzięki którym to świąteczne ciasto będzie chlubą każdej gospodyni
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4720
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418495
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4720
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418495
Składniki
W rondelku zagotuj miód, cynamon, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewaj kilkanaście minut na wolnym ogniu. Odstaw do wystudzenia. Pianę z białek wraz z odrobiną soli ubij na sztywno. Dodaj do niej wystudzoną masę. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną wraz z kakao o proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę z białkami wraz z produktami sypkimi aż do połączenia składników. Wmieszaj posiekane drobno orzechy wraz ze skórką pomarańczową.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25 minut. Odstaw do ostygnięcia. Czekoladę połam na kawałki i połącz z gorącą podgrzaną śmietanką. Wymieszaj, aby mieć gładką masę. Kiedy piernik się ostudzi, przekrój go i wyłóż powidła śliwkowe. Złóż ciasto, udekoruj polewą czekoladową. Opcjonalnie możesz posypać skórką pomarańczową.